Archives.org повторно ја прошири својата архива. Овој пат тоа го направи со првите видеоигри на Macintosh. Rogue, Colossal Cave Adveture, Dark Castle, Froger и куп други игри сега се достапни за онлајн забава. Она што секако веднаш ќе го забележите е драстично помалиот број на игри тука, отколку во MS-DOS архивата, вели Motherboard. Иако не сте биле […]

Прочитај повеќе

Синоќа се запали еден од 30-те центри за скенирање на Интернет архивата, но за среќа никој не е повреден, ниту се изгубени податоците. Не-профитната организација e уникатен веб сервис кој ја архивира историјата на Интернетот со зачувување на копии од сајтовите и електронски форми на културните знаменитости. Архивата е одлична алатка да најдете вести кои […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е претходно објавен од Сервис за проверка на факти од медиумите, проект на USAID за зајакнување на медиумите во Македонија, спроведуван од Фондацијата Метаморфозис. Авторот е Филип Стојановски.) Има ситуации кога е од јавен интерес да се пронајдат содржини кои биле објавени на Интернет, па потоа отстранети. Оваа лекција покажува како со помош […]

Прочитај повеќе