Кога го најавуваше Galaxy S10, Samsung ветуваше дека читачот на отпечатоци е револуционерен. Минатата недела компанијата призна дека има софтверски пропуст со сензорот кој овозможува отклучување со секој отпечаток. Проблемот се јавува кога екранот на телефонот е заштитен со евтино заштитно стакло, вели BBC. Сензорот на новиот Galaxy S10 е „скриен“ зад екранот и со помош […]

Прочитај повеќе

Најголем дел од производителите на паметни телефони, своите ексклузивни модели ги обезбедуваат со читач на отпечатоци. Без отпечаток телефонот не може да се отклучи и податоците на корисникот се безбедни. Отпечатокот на овие телефони, а и на дел од лаптоп компјутерите, веќе ги замени лозинките, но технологијата не е безбедна како што мислиме. Истражувачи од универзитетите […]

Прочитај повеќе

Новата заштита на платежните картички на Mastercard ќе биде идентификација преку селфи и отпечатоци од прсти. Компанијата објави дека овие податоци можат да бидат алтернатива на лозинките при онлајн плаќање, пренесува BBC. Промените кои ги најавува Mastercard наскоро ќе се применуваат во САД, Канада и десетина европски земји, за каде ќе се објави и дополнителна […]

Прочитај повеќе

Според хакерите од Chaos Computers Club, кои го пробија сензорот за читање на отпечатоци на iPhone 5S само неколку дена од претставување на телефонот, пробивањето воопшто не претставуваше предизвик. Напротив, членот Starbug, кој објави детално видео од хакот, вели дека хакнувањето на сензорот всушност било „разочарување, бидејќи се надевавме дека ќе ни треба недела-две“. Но, […]

Прочитај повеќе