Ако не сте ги поминале последните неколку години без да читате вести, тогаш најверојатно знаете дека македонските дизајнерите на друштвени игри се супер успешни. Сè започна со Small Star Empire пред неколку години. Потоа следеа останатите kickstarter-кампањи за друштвени игри кои веќе се излезени или со нетрпение ги очекуваме. Small Star Empire наскоро ќе добие […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот “Друштвена игра на месецот” во соработка со Гоблин Друштвени Игри. Велат дека една слика вреди илјада зборови. Во Dixit ваше е да одлучите колку зборови вреди да се употребат, за да се долови една слика. Поточно, една од 84-те различни слики, нацртани на карти. Цртежите се често надреални и делува […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот “Друштвена игра на месецот” во соработка со Гоблин Друштвени Игри. Инспирирани од патувањата околу светот на Филеас Фог (Пат околу светот за 80 дена), секоја година се собирате со друштвото да раскажувате за патешествијата и авантурите кои сте ги имале, се додека еден ден не решите да ги направите […]

Прочитај повеќе

Друштвената игра Rise to Nobility која собра над 370.000 долари на KickStarter започна со испораката, а започнаа и „unboxing“-видеата. YouTube каналот Gaming with Edo имаше можност да ја распакува делукс верзијата на играта. Погледнете како изгледа финалната верзија на играта!

Прочитај повеќе

Помалку од еден ден им беше потребен на Archona Games за да стигнат до посакуваните 20.000 австралиски долари на Kickstarter. Ова е втора игра на Archona Games која успешно го надминува потребниот праг за реализација. Интересно, ова е втор обид на Kickstarter на оваа игра. Во текот на минатата кампања, дојдоа до куп нови идеи […]

Прочитај повеќе

Македонскиот издавач на игри на табла Archona Games денес започнува со Kickstarter кампања за својата втора игра. Galactic Warlords: Battle for Dominion веќе беше на Kickstarter, но во последен момент од Archona одлучија да ја прекинат камањата и да ја надградат играта. Еден од новитетите е додавање на можноста за играње со еден играч, а новата верзија […]

Прочитај повеќе

Игрите на табла се во пораст. Последните години поради поголемиот интерес од играчите и Kickstarter, за игрите на табла имаат поголем интерес. Ова не остана незабележано и од издавачите на видеоигри кои се обидуваат да освојат и дел од овој пазар. Последна игра која е најавена, а ќе биде креирана по видеоигра е Fallout. Bethesda […]

Прочитај повеќе

Оваа недела на Kickstarter започнува кампањата за Galactic Warlords: Battle for Dominion на Archona Games. Најголем дел од полирањето на Galactic Warlord е направено во Archona, а игратa е дизајнирана од Бабис Гианиос. Kickstarter кампањата започнува на 15 јуни. Играта беше замислена малку поинаку, но по средбата со Милан, г. Гианиос и Archona ја преработија темата. […]

Прочитај повеќе

По втората успешна Kickstarter кампања и собрани над 500.000 долари, Final Frontier Games финансиски се еден од најуспешните стартапи. Секако по завршувањето на кампањата моравме да ги прашаме кои се следните нивни планови. Собравте $370.000 на KickStarter… Кои ви беа првите очекувања? И секако, која ви е реакцијата сега? Охрабрени по успехот од лани со […]

Прочитај повеќе

Надополнето @5 мај, 1:20 Заврши најуспешната македонска kickstarter кампања досега. Rise to Nobility на Final Frontier Games привлече 4.611 поддржувачи кои придонесоа со 370.760 долари. Отклучени се и сите проширени во кампањата. Претходниот рекорд од околу 110.000 долари беше за Cavern Tavern.  PnP верзијата на играта ќе биде достапна од јули, а физичката верзија ќе започне […]

Прочитај повеќе

„Ни во најлудите соништа не очекувавме да бидеме потполно финансирани за помалку од еден час“, ова ни го кажаа од Final Frontier Games, по првиот ден на Kickstarter. Еден месец подоцна Rise to Nobility собра над 300.000 долари. Со ова ги надминаа потребните средства за речиси 17 пати. Сите кои сакаат да ги поддржат на […]

Прочитај повеќе

Интересот за игрите на табла во последниот период е во пораст. Сепак, интересот за игрите кај некои од играчите е присутен постојано. Доказ за ова е актерот Александар Микиќ, кој важи за играч со голема пасија и колекционер на игри на табла. Токму г. Микиќ е гостин во оваа епизода на GG.MK, која ако сте љубител на […]

Прочитај повеќе