Штом се споменат дронови, обично ни паѓаат на памет две работи. Или милитаристички употреба или викенд занимации. Но, дроновите се способни за многу повеќе и нивната функција може да биде ограничена само од имагинацијата, особено кога ќе се стави во равенката и желбата за поекономична ефикасност. Она што следи се пет начини на кои одредени […]

Прочитај повеќе

Според извештајот на светската здравствена организација и светската банка, во 2015 година имало над 400 милиони луѓе кои немале пристап до основни здравствени услуги. Дополнително, истражување од World Health Organization предвидува дека во наредните десетици години светот ќе се најде во ситуација каде ќе недостасуваат скоро 13 милиони здравствени работници, што значи дека процесот на […]

Прочитај повеќе

Athelas е апликација која името го доби од чудотворната билка од универзумот на Господарот на прстените. Станува збор за медицинска апликација која овозможува анализа на крвта со помош на паметен телефон и леќа која се додава на телефонот. Athelas е креирана на хакатлонот одржан на Y Combinator хакатонот. Апликацијата може да детектира маларија, хронични заболувања, […]

Прочитај повеќе

The Human Body (Човечкото тело) е новиот „moonshot“ проект, на кој ќе работи истражувачкиот оддел Google X Labs, Проектот започнува со прибирање на молекуларни и генетички податоци од 175 здрави луѓе. Понатаму план е да бидат анализирани уште илјадници, со цел да се креира јасна слика за сите податици со кои се одликува здравиот човек. […]

Прочитај повеќе

Google ја најави Calico, компанија која ќе биде фокусирана на подобрување на здравјето и благосостојбата на човекот. Основно поле на кое ќе врши истражување ќе биде стареењето и болестите кои се јавуваат поради него. Мотивот зад компанијата сè се поголемиот број на болести кои доаѓаат со годините, а ги зафаќаат сите луѓе. “Со долгорочни цели, речиси […]

Прочитај повеќе