Archive.org започна да архивира и 78rpm грамофонски плочи. Засега фокусот е на плочи кои веќе не се достапни во продажба. Проектот за архивирање музика е поддржан од George Blood, LP. Проектот трае неколку години, а сега стаса до 35.000 внесени плочи. Приоритет за архивирање имаат плочите кои немаат дигитална форма, туку единствено како физички копии. […]

Прочитај повеќе

Последниот месец од 2016 за прв пат по многу долго време, продажбата на плочи ја надмина дигиталната продажба на музика во Британија. Првата недела од декември плочите заработија 2.4 милиони фунти, а заработката од дигиталната продажба беше 2.1 милиони фунти. Продажбата на винилски плочи е ограничена од производството. Ова е една од причините поради која […]

Прочитај повеќе

Продажбата на грамофонски плочи на Amazon бележи пораст од 745 отсто од 2008 година. Зголемување на продажбата на грамофонски плочи во период кога најголем дел од музиката се префрла на „облакот“ изгледа зачудувачки, но се е дел од извонредната стратегија на Amazon. Секој купувач кој ќе купи музика на плоча или CD, бесплатно ја добива […]

Прочитај повеќе