Tesla ја одбра локацијата за својата фабрика во Кина. Компанијата одбра локација во Шангај на која ќе биде изградена првата Gigafactory во Кина, но и првата фабрика надвор од САД. Плацот за фабриката е 860 000 m2. Oва е една од првите одлуки откако компанијата потврди дека Eлон Маск ќе биде заменет како претседател на […]

Прочитај повеќе

Најголемиот производител на чипови Intel се подготвува за иднината. Компанијата инвестира 7 милијарди долари за довршување на Fab 42 во Аризона. По завршувањето фабриката ќе биде подготвена за производство на 7nm процесори. Фабриката ја најави претседателот на Intel, Брајан Крзанич, од кабинетот на претседателот на САД, г. Доналд Трамп. Фабриката ќе отвори нови 3.000 работни […]

Прочитај повеќе

Samsung Electronics ќе инвестира рекордни 14,7 милијарди долари во нова фабрика, која е лоцирана во Пиеонгтаек, град кој се наоѓа 75 километри јужно од Сеул. Фабриката ќе отвори 150.000 работни места што претставува третина од популацијата на Пиеонгтаек, јави Reuters. Компанијата најави дека засега сè уште размислуваат за функцијата на фабриката, односни дали ќе произведува […]

Прочитај повеќе

Новинарот Роб Шмитц е вториот новинар кој доби пристап во фабриките на Foxconn, кинески производител на iPad таблет компјутерите на Apple кој е опкружен со гласини за лоши работни услови поради кои имаше и самоубиства во фабриката. Неодамна директорот на Apple, Тим Кук ги посети фабриките да се увери во вистинитоста на приказните за лошите […]

Прочитај повеќе

После неколку самоубиства и поставување на мрежи за да се спречат слични самоубиства во иднина, Apple прими удар од јавноста за нехумани услови во Foxconn фабриките. Сега, по иницијатива на Apple, Foxconn ги отвори вратите за инспектори од Асоцијацијата за фер труд да започнат истражување за тоа какви се работните услови и условите во кои живеат работниците на […]

Прочитај повеќе

Компанија Foxconn, со седиште во Тајван, планира во наредните три години да замени голем дел од работната сила со роботи. Foxconn е една од најголемите технолошки компании во светот кои се занимаваат со производство на компјутерски компоненти и нивно монтирање. Foxconn склопува производи за Аpple, Sony и Nokia. Компанијата моментално има 1.200.000 вработени, од кои […]

Прочитај повеќе