Онлајн образованието и курсевите имаат сѐ поголема популарност. Ако едно време онлајн курсевите имаа помал квалитет од формалното образование, сега ова не е случај. На куп платформи може да се прoнајдат курсеви од најдобрите образовни институции. Давал Шан (Dhawal Shan), основач на најпопуларниот пребарувач за онлајн курсеви, Class-Central, ги сподели најдобрите курсеви кои се достапни […]

Прочитај повеќе

Еден од најпопуларните онлајн универзитети Coursera најави дека на крајот на јуни ќе повлече дел од постарите, но сепак популарни курсеви. Ова секако се лоши вести за сите кои ги одложуваат курсевите надевајќи се дека ќе бидат тука засекогаш. Дел од курсевите се отворени што значи дека може и да ги преземете. „Бидете убедени, дури […]

Прочитај повеќе

Европската Kомисија ќе стартува мрежа на универзитетски онлајн курсеви кои ќе помогнат за развивање на вештини потребни за интернет индустријата и развој на апликации. Овие Massive Open Online Courses (MOOC) ќе овозможат достапност до квалитетно образование до домовите, вели Комисијата. Новата мрежа има цел да помогне проценување на обемот од потребата на овие вештини, но […]

Прочитај повеќе

Google заедно во партнерство со EdX ќе го стартуваат проектот MOOC.org (Massive Open Online Courses) кој треба да се посвети на организирање на стотици бесплатни онлајн курсеви кои ќе им бидат понудени на училиштата и универзитетите ширум светот. EdX платформата која е стартувана минатата година во партнерство помеѓу МИТ и Харвард, сега во партнерство со […]

Прочитај повеќе