Европскиот суд на правдата донесе одлука која вели дека Airbnb не е агент за недвижности и за неговата работа во Франција не му е потребна лиценца. Наместо да гледа на Airbnb како на агенција која изнајмува станови, судот одлучи дека сепак платформата е единствено сервис за информации. Одлуката е интересно со оглед на тоа дека […]

Прочитај повеќе

На крајот на март веројатно немаше поголема вест за Македонија од онаа дека Вања Јосифовски е новиот технички директор во Airbnb. „Airbnb е извонредна компанија. Ова е компанија која има можност да го промени светот на подобро. Компанија која е многу амбициозна. Можностите се бесконечни за она што Airbnb може да го направи за патувањето, […]

Прочитај повеќе

Вања Јосифовски нов технички директор (CTO) во Airbnb. Г. Јосифовски досега ја имаше истата позиција во Pinterest, а поранешниот „Корчагинец“ досега бил на високи позиции и во Yahoo, Google и IBM. „Airbnb е извонредна компанија. Ова е компанија која има можност да го промени светот на подобро. Компанија која е многу амбициозна. Можностите се бесконечни […]

Прочитај повеќе

Се чини дека времето во кое сите со благ наклон гледаа на новите стартапи е завршено. Или можеби времето во кое на дел од стартапите им се гледаше низ прсти е завршено. Во ваква ситуација се Uber и Airbnb кои имаат сериозни проблеми со европското законодавство. Airbnb во Париз е соочен со казна од 12,5 […]

Прочитај повеќе

Француските хотелиери тврдат дека популарниот сервис за изнајмување недвижнини Airbnb е агенција за недвижнини и мора да биде третиран така. Airbnb е еден од највредните стартапи, а претставува платформа која ги спојува луѓето кои изнајмуваат станов со луѓето на кои им е потребен стан. „Airbnb не само што креира поврзување помеѓу двајца корисници, креира маркет […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа или ќе го забрза прилагодувањето на новите европски правила или ќе дочека санкции. Европската комисија му остава на Facebook до крајот на годината, а потоа ќе следат казни. Facebook треба јасно да објасни што прави со податоците на корисниците, ако ова не го направи или не го направи доволно јасно ќе следат […]

Прочитај повеќе

Еден најпознатите, највредните и најпрепознатливите стартапи наскоро би можел да има проблеми. Расте бројот на градови кои го регулираат изнајмувањето на станови. Њујорк е најновиот град на листата градови кои бараат пријавување и даночни исправи за изнајмувањето на становите. Претходно слични закони донесоа и Сан Франциско, Барселона, Њу Орлеанс и Ванкувер. Отсега компаниите ќе мора […]

Прочитај повеќе

На мета на Европската Унија овој пат е Airbnb. Претставници на Унијата и дадоа до знаење на компанијата дека скриените доплати не доаѓаат в предвид. Забелешката е дека цените кои се прикажани на платформата често имаат дополнителни и неприкажани доплати кои потоа ја покачуваат цената на становите. Унијата остави време до крајот на август за […]

Прочитај повеќе

Најпознатиот и најпопуларниот стартап кога изнајмувањето простор е во прашање, најавува кул нови промени. Наскоро корисниците на сервисот ќе можат да изнајмуваат и да се сместуваат во најлуди простори. Пример, ќе може да изнајмите и штали, бродови, куќи на дрво и куп слични локации. Промените ќе бидат достапни наскоро и можеби ќе бидат достапни веќе […]

Прочитај повеќе

Судот во Калифорнија ја отфрли тужбата на Apartment Investment & Management Company против Airbnb. Компанијата го обвини Airbnb  дека ги поттикнува корисниците да ги прекршат своите договори за наем. Ова се овозможува преку подзакуп на изнајмениот простор. Во сопственост на Apartment Investment & Management Company’s се над 50.000 станови. Компанијата поднесе тужби во Калифорнија и Флорида и […]

Прочитај повеќе

Google, Airbnb, GoDaddy, Discord се дел од техничките компании кои прекинаа дел од услугите кои ги нудат за корисниците кои се декларираат како екстремна десница. Поголем дел од компаниите се кренаа против расизмот по настаните во Шарлотсвил. Директорот на Intel Брајан Крзанич, го напушти советот на Трамп откако претседателот на САД не беше доволно строг […]

Прочитај повеќе

Open Homes е платформата на Airbnb која треба да им помогне на сите на кои им е потребна помош. „На почетокот на годината си зацртавме дека во следните 5 години ќе им помогнеме на нашите домаќини да им ги понудат домовите на 100.000 раселени лица. Зошто да не им го понудиме истото решение на сите кои […]

Прочитај повеќе