Апликацијата за анонимно испраќање на пораки, Telegram, повеќе легално не е достапна во Русија. Од понеделник агенцијата „Roskomnadzor“ има наложи на сите интернет и мобилни провајдери да го забранот пристапот до Telegram во следните 24 часа. Властите во оваа држава подолго време се закануваа дека ќе ја блокираат апликацијата ако не ги добијат клучевите за […]

Прочитај повеќе

Тelegram, руската апликација која се фалеше дека енкриптираните разговори се безбедни, сепак има сериозен проблем во Иран. Се сомнева дека 15 милиони ирански профили на платформата се пробиени поради безбедносен пропуст со SMS пораки, јави Reuters. Осомничена за нападот е иранската група Rocket Kitten, која е поврзана со властите, но истовремено иранските телекоми се можен […]

Прочитај повеќе

Руската апликација за енкриптирани пораки, Telegram, се најде во малку чудна улога. Наместо апликација што ја заштитува приватноста од властите, Telegram доби реноме на апликација преку која Исламската држава (ISIS) и другите терористички организации комуницираат без страв дека ќе бидат следени. Но, сега притисната од властите и јавноста, со цел да се дистанцира од терористичките […]

Прочитај повеќе

Павел Дуров, основач на Digital Fortress и најголемата руска друштвена мрежа, VKontakte, го објави првиот продукт од својата нова компанија. Се работи за iOS апликација за размена на пораки преку која наскоро би требало да се разменуваат и аудио и видео повици. Telegram го користи протоколот за размена на податоци MTProto, развиен oд Николај Дуров […]

Прочитај повеќе