Систем од робот и хирург е иднинaта на хируршките операции. Роботот овозможува едноставно управување на далеку помалите „рачиња“ на роботите кои може да ги прават истите работи како и луѓето. Роботот da Vinci е доволно софистициран да може да исече лушпа од зрно грозје и да ја зашие повторно назад.

Прочитај повеќе

Модули креирани од италијанската компанија Hacking Team се користат од владите на над 60 држави за шпионирање, јавува Wired. Станува збор за две алатки познати под имињата Galileo и Da Vinci. Oва откритие доаѓа од два независни безбедносни експерти – Kaspersky Lab од Русија и Citizen Lab од Универзитетот Торонто, Канада. Според нивните истражувања, владините […]

Прочитај повеќе

Иако се почесто сме сведоци на прекрасни 3Д копии кои се појавуваат на веб порталите, тие се креираат од 3Д принтери со цена, која барем засега, е превисока за македонски стандард. Сепак најдовме неколку 3Д принтери кои можат да си ги дозволате и со помал буџет. Printrbot е производителот на најдостапниот принтер Printrbot Simple кој […]

Прочитај повеќе