Тимот на ИТ.мк имаше можност да присуствува на обуката за гејмификација: „Моќта на гемификацијата во маркетингот“ која се одржа овој петок во Скопје. Преку презентациите на Гејб Зичерман и Нина Ангеловска посетителите имаа можност да се запознаат со концептот на гејмификација, но и преку практични примери да дознаат како истата денес се практикува во маркетингот и […]

Прочитај повеќе

„The power of Gamification, Engaging Design for Startups & Marketers: Lessons Learned and Ideas to Share“ е главна тема на обуката која на 4 мај, ќе ја одржи Гејб Зичерман (Gabe Zichermann). Обуката е наменета за сите: маркетери, студенти, професори, претприемачи и програмери. Ова е прв настан и обука за гејмификација во Македонија. Гејмификацијата е […]

Прочитај повеќе

Кинеските власти пронајдоа нов начин да се справат со дисидентите и незадоволните граѓани. Алатката ја изработи Sesame Credit, финансискиот оддел на Alibaba. Алатката покажува колку некој граѓанин е послушен, барем кога власта е во прашање. Системот е изработен под покровителство на Tencent, компанијата која е сопственик на Riot Games, но има и удел во Epic Games […]

Прочитај повеќе

Следните десет години ќе бидат посветени на гејмификација на реалниот свет, вели основачот на стартапот SCVNGR, Сет Прибасч, за TED говори. Креирањето на гејм платформата врз реалноста, беше условено од креирање на социјална платформа која ќе поврзе голем број на корисници, што е овозможено од Facebook и другите мрежи. Креирањето на оваа платформа е започнато, […]

Прочитај повеќе

Гејмификација на обврските е еден начин како истите да ги направиме позабавни, и со тоа да се мотивираме да бидеме попродуктивни. Една апликација која ќе ви помогне во тоа е Forest: Stay Focused за Android и iOS, која ќе ве натера да останете подалеку од телефонот и другите апликации и да се фокусирате на работата […]

Прочитај повеќе

Ерик Нелсон е професор по општествени науки кој не се плаши да го унапреди образованието преку гејмификација. За потребите на својот предмет тој ја креираше играта Fantasy Geopolitics, игра која е базирана на Fantasy Sports игрите кои се со едноставни правила, но се корисни и креативни. Fantasy Geopolitics е игра со географија во која учесниците […]

Прочитај повеќе

Играчите на Foldit за десет дена го одговорија прашањето кое десетина години претставуваше енигма за научниците. Откривањето на структурата на ензимoт M-PMV, кој има слично однесување со ХИВ вирусот, во иднина може да има клучна улога во пронаоѓање на лек за оваа болест. Гејмерите успеаа да ја пронајдат формата на ензимот за чие одржување е […]

Прочитај повеќе

Call of Duty, Grand Theft Auto и World of Warcraft често се означени како „главните виновници“ за неуспехот на децата во училиште, за насилството и за анти-социјалното однесување, иако децата се онлајн во контакт со своите пријатели. Но, тоа е архаично мислење на тие што одбиваат да ја видат технологијата како извор за креативност. Напротив, […]

Прочитај повеќе