Меѓународниот олимписки комитет на овие Олимписки игри во Бразил, од само ним разбирливи причини, ги забранија гифовите и другите анимирани слики. Станува збор за проширување на забраната за пренос и емитување на содржина, која овој пат е проширена и на гифовите. „Дополнително, користењето на олимписки материјал трансформиран во графички анимирани формати како GIF, GFY, WebM […]

Прочитај повеќе

Регионалниот фестивал GIFEST викендов ќе се одржи во Скопје, поточно во кафулето Concept 37. Во рамки на посетата ќе се одржи изложба и работилница, а гости се основачот и организаторот на GIFEST, Мирјана Шормаз Митиќ, од Суботица и Адријан Карадиќ од Виена кој е победник на првото издание на фестивалот. Фестивалот е отворен за сите […]

Прочитај повеќе

Facebook до сега успеваше да ги игнорира анимираните .gif фајлови кои го опседнаа интернетот. Но, сега пребарувачот за gif фајлови, Giphy, успеа да креира код кој всушност ги врти анимациите на мрежата. Се што треба да направите е да постирате URL од gif фајловите на Facebook или да споделите фајл на мрежата директно преку Giphy […]

Прочитај повеќе