Сосема е природно за еден млад уметник да премине од сликарство и галерии, во дигиталните медиуми и интернетот како простор за изложување. Вака Никола Радуловиќ ја објаснува неговата уметничка транзиција која ги задржува основните принципи за работа, но местото на изложување на неговата уметност е сменето. Повод за интервју со Никола, кој го познаваме како […]

Прочитај повеќе

Instagram објави нова апликација Boomerang со која може да се креираат кратки анимирани видеа од 1 секунда. Instagram има опција за снимање на видео од три до петнаесет секунди, но со Boomerang се обидуваат да ги претворат видеата во gif анимации. И Gimphy, агрегаторот за гифови, објави своја нова веб апликација GIF Maker за супер-едноставно […]

Прочитај повеќе

Гиф од протестите за Мартин Нешковски, кои вчера на 5-ти мај од мирни протести пред зградата на Владата на РМ ескалираа во насилни протести со тепачки по Партизанска, стана хит на Интернет. Гифот е објавен на Imgur, популарен сајт за споделување на забавна содржина, и за само 12 часа има над милион прегледи. Истиот гиф […]

Прочитај повеќе

Google неодамна го додаде Google+ Stories за корисниците да креираат албуми составени од фотографии или видео, сепак доколку сте позаинтересирани за анимираните gif-ови тогаш двете нови опции во Auto Awesome ќе ви бидат поинтересни. Отсега Auto Awesome ќе им овозможи на корисниците самите да си ги одбираат фотографиите од кои е составен гифот, наместо како […]

Прочитај повеќе

Facebook до сега успеваше да ги игнорира анимираните .gif фајлови кои го опседнаа интернетот. Но, сега пребарувачот за gif фајлови, Giphy, успеа да креира код кој всушност ги врти анимациите на мрежата. Се што треба да направите е да постирате URL од gif фајловите на Facebook или да споделите фајл на мрежата директно преку Giphy […]

Прочитај повеќе