Изградете кули, уништете ги непријателите, спасете ја базата, надградете го бродот. Ова накратко e Excubitor, нова македонска игра која може да ја купите на најголемата дигитална продавница за игри, Steam. Креирана од Tesseract Interactive, тим од гејминг ентузијасти за кои креирањето игри беше првин хоби, Excubitor е еден од ретките успешни стартапи кои го поминаа […]

Прочитај повеќе

По долгото чекање, и официјално излегува Excubitor, првата македонска игра која беше одобрена за продажба од Steam. Студиото Tesseract Interactive закажа забава на 26-ти мај по повод лансирањето на својата прва игра, на која се поканети сите македонски гејмери, гејминг ентузијасти и креатори на игри. Освен дружење и размена на искуства за играњето и креирањето […]

Прочитај повеќе

Првата македонска видеоигра конечно има дата на издавање. Excubitor, ќе биде достапна од 26 мај на Steam за Windows, Mac и Linux. Excubitor е дело на скопското студио Tesseract Interactive кои ќе ја издадат играта со помош на Kasedo Games. Студиото е еден од ретките македонски проекти кои успешно го поминале патот од хоби, до […]

Прочитај повеќе

Еxcubitor е првата македонска игра што успеа да добие одобрување од корисниците на Steam, и да се продава на дигиталната продавница. Создадена е од македонскиот стартап Tesseract Interactive кои од неодамна се наоѓаат во портфолиото на издавачот Kasedo Games.

Прочитај повеќе

Откако Excubitor го доби „зеленото светло“ од гејминг заедницата на Steam, сега македонското гејминг студио Tesseract Interactive најави соработка со издавачот Kasedo Games кои ќе им помогне нивната игра да биде објавена за PC, Mac и SteamOS. Ова се одлични вести за македонскиот стартап кој иако започна како хоби, сега се доближува до конечно издавање […]

Прочитај повеќе

Во новата епизода од емисијата за игри GG.mk гостува Иван Ивановски, еден од основачите на Tesseract Interactive кои успеаја да ја објават првата македонска игра на Steam. Иван зборуваше за како од едно обично хоби креираа игра која доби 30.000 евра инвестиција и стана инспирација за сите македонски гејминг ентузијасти. Во интервјуто откри и дека […]

Прочитај повеќе

Excubitor на Tesseract Interactive наскоро ќе може да се купи од Steam. Играта го помина рецензирањето на гејминг заедницата на Steam Greenlight, и доби одобрување да се продава на една од најголемите дистрибутивни платформи за видеоигри. Ова е неверојатен успех за играта која започна како хоби од неколку ентузијасти, за потоа во стартапoт да се […]

Прочитај повеќе

Excubitor, играта на македонското студио Tesseract Interactive кои ја реализираа со 30-те илјади евра инвестиција од LAUNCHub, сега е објавена на Steam Greenlight. Greenlight е платформа на која оценуваат игри од гејминг заедницата, пред да бидат продавани на Steam. Играта треба да е меѓу топ 100-те игри пред да биде земена во предвид Steam, но […]

Прочитај повеќе

Startup Grind имаше одлично деби во Скопје, со најава дека ќе продолжи со редовните настани и многу локални стартапи, инвеститори и експерти од странство. По месец дена, ветувањето е остварено. Ќе има втор Startup Grind Skopjе, закажан за 14 јули, на кој ќе зборуваат Иван Иваноски од Tesseract Interactive, еден од ретките македонски стартапи кој […]

Прочитај повеќе

Еxcubitor, игра на македонското студио Tesseract Interactive кое започна како хоби, а се претвори во стартап во која се инвестирани 30.000 евра, сега е достапна да се симне и тестира. Играта е top down shooter кој тежи 500MB и иако е во алфа ваза и далеку од конечната верзија, изгледа одлично и е забавна за […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот инвестициски фонд LAUNCHub објави нов повик за регионалните стартапи. Во оваа нова рунда апликации, LAUNCHub, како и Eleven, другиот бугарски стартап акселератор, сака да привлече малку посериозни стартапи во кои ќе инвестира до 200.000 евра. Овие стартапи ќе треба да бидат веќе подготвени да излезат на пазарот или да имаат претходна seed инвестиција. Истовремено […]

Прочитај повеќе

Локалната ИТ сцена е сè уште млада и неискусна споредено со соседните држави како Србија, Хрватска и Бугарија. И иако во Македонија нема кој-знае колкава поддршка за стартапите (читај: пари и инвестиции), тоа што влева оптимизам е што има стартап-инкубатори кои се вгнездија во регионот во потрага по нови идеи. Затоа, ако лани видовме како […]

Прочитај повеќе