Неколку месеци откако го објави Steam ОС, Valve се приклучи кон The Linux Foundation. Фондацијата е непрофитна група која се залага за поголем напредок и промоција на Linux, а бенефитот од соработката е што Valve ќе може да го насочи развојот на оперативниот систем во посакувана насока што во нивен случај несомнено е гејмингот, пишува […]

Прочитај повеќе

Во последните неколку години Linux е платформата која владее помеѓу поголемите ИТ компании. Едни од компаниите кои имаат најголем пораст во доприносот за развој на Linux се Google и Samsung, а од денес истите се наоѓаат и во топ 10-те придонесувачи за развој на кернелот со отворен код на кој работат голем број на сервери, […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Linux ја објави својата соработка со OpenBEL за платформа со слободен код која ќе се користи за споделување на научни податоци. OpenBEL стои зад „Open Biological Expression Language“, јазик кој се користи помеѓу научниците за претставување на научните откритија во форма која може да се пресметува. Фондацијата која има големо искуство во создавање, водење […]

Прочитај повеќе