Речиси целиот свет со неверување ги следеше снимките од големиот пожар кој ја зафати Богородичната црква во Париз. Дел од катедралата е спасена од пожарот, но сè уште е во прашање стабилноста на структурата. Плановите за повторна изградба и поправки се веќе за почнати, а неколку милијардери веќе донираа 300 милиони евра за целосно обновување. […]

Прочитај повеќе

Mobile Fusion е проект на Microsoft кој со помош на телефон овозможува креирање на 3Д модели. Технологијата е овозможена благодарение на квалитетни фотографии и не е ништо посложено од снимање на видео, вели Technet. „Одлична стартна точка беше да земеме сензор кој секој го има во својот џеб, камерата на мобилниот телефон…“. Тоа што можеби […]

Прочитај повеќе

Иднината е на 3Д принтерите, кои не само што овозможуваат принтање на делови, елементи, фигури какви што ќе ви текнат, туку стануваат и се подостапни на пазарот. MakerBot конечно го најави излегувањето на својот 3Д скенер кој чини 1.500 долари, а на пазарот ќе се појави во октомври. Цената можеби се уште е скапа за […]

Прочитај повеќе