Агенцијата за безбеден транспорт во САД (TSA) размислува наскоро да започне со препознавање на ликови на аеродромите. За реализација на оваа идеа неопходно ќе биде да се приберат слики од ликовите и од ирисот на сите граѓани. Ова треба значително да ги забрза контролите на аеродромите, и да ја зголеми безбедноста, но секако ќе биде […]

Прочитај повеќе

Минатата недела Wall Street Journal објави дека Русија преку Kaspersky украла податоци на NSA. Овој податок до САД го пренеле израелски шпиони кои во исто време биле длабоко инфилтрирани во Kaspersky. Израелските шпиони го следеле во живо протокот на податоци од NSA до Kaspersky, јави Washington Post. Настанот се случил во 2015 година. Шпионите од […]

Прочитај повеќе

Руски хакер со помош на Kaspersky ги украл податоците од NSA. Виновен за пробивањето е и вработен од NSA, кој чувствителните податоци ги префлил на домашниот компјутер. Напаѓачот го искористи Kaspersky за да ги идентификува фајловите, јави Wall Street Journal. Податоците кои ги изнел вработениот се доверливи и не смеел да ги изнесе од локацијата за каде се наменети. По […]

Прочитај повеќе

Иднината на војувањето е во сајбер просторот. Поради оваа причина министерството за одбрана на САД започна на големо да регрутира „сајбер оператори“. Недостатокот на кадар ги примора да ги регрутираат и без класична обука. Задолжен за US Cyber Command е адмиралот Мајкл Роџерс. Истовремено тој е директор на Националната агенција за безбедност. Г. Роџерс е убеден […]

Прочитај повеќе

Податоците кои минатата недела ги отклучи хакерската група Shadow Brokers, се едни од најопасните досега. Споделената база на податоци е најголема објава по Едвард Сноуден. Најголем дел од податоците за Windows се неточни бидејќи компанијата ги надминала проблемите со закрпа од март, надградени се сите оперативни системи кои остануваат безбедни. Веднаш по објавата за куп Windows […]

Прочитај повеќе

Мојата работа е пробивање на компјутерските мрежи на другите луѓе, и комплексноста ми е пријател“, вели Ричард Леџет, заменик директор на американската Национална агенција за безбедност, за која знаеме дека го прислушува интернетот и ги следи комуникациите на корисниците преку софистицирани алатки, благодарение на документите објавени од Едвард Сноуден. За г. Леџет, Интернет на нештата […]

Прочитај повеќе

Електронската пошта која си ја разменуваа Сергеј Брин, Ерик Шмит и Директорот на националната агенција за безбедност (NSA), генералот Кит Александар, покажува дека Google имал прилично блиска соработка со агенцијата oбвинета за нелегална глобална шпионажа, објави Al Jazeera America. Имејл преписката помеѓу Google и NSA покажува декa директорите на Google и шефот на NSA се […]

Прочитај повеќе

Нема граница на можностите на Американската агенција за национална безбедност (NSA) да ги шпионира своите мети, дури ако тие користат компјутери кои не се поврзани на интернет. Според нови документи објавени од New York Times, а доставени од поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, NSA шпионирала 100.000 машини кои немале пристап до мрежата преку вградени […]

Прочитај повеќе

Доколку сè уште не сте убедени во опасноста која ја предизвикува шпионирањето на американската Агенција за национална безбедност (NSA), можеби презентацијата на безбедносниот експерт и новинар Џејкоб Апелбаум на хакерскиот Chaos Computer Congress во Хамбург ќе го промени вашето мислење. Станува збор за контрола, а ако NSA има 13 начини да ве следи ќе ги […]

Прочитај повеќе

Американската Агенција за национална безбедност (NSA) гради „квантен компјутер“ кој ќе може да ги отклучи сите можни енкрипции за заштита на податоците, пишува Washington Post, повикувајќи се на документи кои ги достави поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден. Според извештајот, NSA инвестира околу 80 милиони долари во компјутерот кој сè уште не е изработен, но […]

Прочитај повеќе

Поранешниот аналитичар на NSA и CIA, Едвард Сноуден, во 14-часовно интервју со Washington Post вели дека е задоволен од дебатата која се отвори по објавување на доверливите документи кои откриваат дека Американската национална агенција за безбедност (NSA) го прислушува Интернетот. Тие документи беа неверојатно откритие за како се злоупотребува моќта, дури и ако тоа се […]

Прочитај повеќе

„Кина тренира единица за сајбер напад“, „Конгресмени од САД тврдат дека се во повеќегодишна Интернет војна“, „Израел трпи и над 1000 сајбер напади во денот“… Вакви наслови се се почести во медиумите, и покрај тоа што на Интернетот гледаме како на алатка за ширење на информации, медиум за соработка и интеракција помеѓу корисниците без разлика […]

Прочитај повеќе