Благодарение на технологиите кои допринесуваат до значително подолг живот на батериите, автомобилската индустрија полека се менува. Последната декада е интересен показател за тоа дека електричните возила можат да бидат интересна алтернатива за одредена група луѓе, како и одлично решение за сочувување на околината. Mercedes Vision EQS се заканува да биде следниот еволутивен чекор. Ова се […]

Прочитај повеќе

Google, Volvo и Mercedes ќе ја прифатат одговорноста за незгодите кои ќе бидат предизвикани од нивните автономни возила. Ова најверојатно ќе биде задоволителен одговор за сите кои си го поставиле прашањето „Чија е вината доколку автономно возило предизвика сообраќајна незгода?“. Одлуката на трите компании до судот во Вашингтон ја пренесе Хакан Самуелсон од Volvo. „САД […]

Прочитај повеќе

Mercedes-Benz ја претстави својата визија за автономната иднина со футуристичкиот F015 Luxury in Motion. За разлика од автомобилот на Google кој беше нарекуван и автомобил за кловнови, F015 повеќе наликува на моќен автомобил од иднината кој би бил возен од љубителите на авто-мото спортовите. Внатре има шест екрани чувствителни на допир преку кои возачот управува […]

Прочитај повеќе

Mercedes претстави автономен камион кој ќе помогне да се намалат незгодите на автопатите поради премор на возачите. Автономниот камион доаѓа под името Future Truck 2025, и иако не е доволно софистициран за управување по населените места, сепак е повеќе од соодветен за возење на автопатите. Статистиките покажуваат дека најголем дел од незгодите кој ги предизвикуваат […]

Прочитај повеќе

Ferrari, Mercedes-Benz и Volvo се првите партнери на Apple во чии идни автомобили ќе биде вграден ребрендираниот iOS за автомобили, сега наречен Аpple CarPlay. Овој оперативен систем ќе служи како информативна табла, како радио и за поврзување на iPhone телефонит. Во CarPlay главната улога ја игра гласовниот асистент Siri кој ќе понуди побезбедна „минимална“ интеракција […]

Прочитај повеќе

Германскиот автомобилски гигант Mercedes се реши да ги игнорира гласините дека Британските власти ќе казнуваат за возење со Google Glass, и започна со интеграција на очилата од Google во своите возила, пишува Wired. Door-to-Door Navigation е навистина импресивна апликација која чекор-по-чекор ќе ги однесе возачите на Mercedes до посакуваната дестинација. Mercedes на апликацијата работи заедно […]

Прочитај повеќе