Стивен Хокин, Илон Маск, но и куп други научници и иноватори предупредуваат од опасностите на вештачката интелегенција, која во иднина би можела да биде опасна и за човештвото. Сепак не сите гледаат исто на оваа опасност. На пример креаторот на Linux, Линус Торвалд, се изнасмеја на вакво мислење, нарекувајќи го идиотско. „Ќе дојдеме до вештачка […]

Прочитај повеќе

Втората компанија на Илон Маск, SpaceX, доби дозвола од американското воено воздухоплоство за лансирање на воени и шпионски сателити. Компанијата под раководство на г. Маск, ко-основач на PayPal и директор и на Tesla Motors, е само втора компанија со ваква дозвола покрај Lockheed Martin и Boeing кој заеднички ласираат сателите од 2006 година, јави BBC. […]

Прочитај повеќе

Space X со неколку одлични ретро постери ќе се обиде да ги повикаат и најголемите скептици да дојдат на Марс. Веќе некое време, основачот на SpaceX, Илон Маск, предлага дека човештвото треба да се фокусира на колонизирање на „црвената планета“, иако во моментот тоа изгледа повеќе како научно-фантастичен проект, одошто реалност. Но, можеби со постерите […]

Прочитај повеќе

Едвај по месец и половина од првата најава, Tesla Motors ги претстави батериите за домовите – Powerwall. Батериите треба да бидат енергетска резерва за соларните ќелии во периодот кога не е сончево, кога за напојување не може да се користи сончева енергија. Батериите ќе бидат и резерва во периодите кога ќе има прекин во напојувањето […]

Прочитај повеќе

На почетокот на 2013 година Илон Маск бил подготвен да ја продаде Tesla Motors на Google. Договор бил постигнат со Лари Пејџ, а по ракувањето и адвокатите на двете компании започнале да ги креираат договорите за продажба. Станува збор за период во кој Tesla Motors беше во незавидна финансиска ситуација на праг на банкрот. Елон […]

Прочитај повеќе

Илон Маск вели дека видеоигрите му помогнале да се заинтересира во технологијата. Основачот на иновативните PayPal, SpaceX и Tesla Motors, во интервју дадено на радио-шоуто на физичарот Нил Дегрис-Тајсон, Startalk, за првпат дел од заслугата за својот успех им ја припиша на видеоигрите. Сега, иако е зафатен со идеи за одење на Марс, креирање ракети […]

Прочитај повеќе

Иако Tesla Motors пред се е позната компанија по своите модерни електрични автомобили, сепак во следните неколку месеци би можела да си ја прошири дејноста. Компанијата најавува електрични батерии кои ќе можат да го напојуваат домот. „Ќе претставиме батерија за домовите, батерии достапна за сите, кои ќе можат да се користат во домовите или во […]

Прочитај повеќе

Tesla Motors без сомневање ги креира најубавите електрични автомобили, за жал цената на возилата прави тие да бидат далеку од достапни за најголем број од корисниците. Ова би можело да се промени во 2017 година за кога е најавен новиот модел Tesla Model III кој би чинел 35.000 долари или речиси половина од досегашниот модел. […]

Прочитај повеќе

Од основачот на SpaceX и директор на Tesla Motors, Илон Маск, се очекува да биде следниот голем иноватор. Но, тој не само што ги надминува очекувањата со неговите проекти кои засега успеваат, како комерцијални летови во Вселената и евтини електрични возила, туку г. Маск се труди да биде понапред од сите во концептуализирање на иднината. […]

Прочитај повеќе

Група научници, меѓу кои физичарот Стивен Хокинг и основачот на SpaceX, Илон Маск, потпишаа петиција со која се бара одговорност при развивање на вештачката интелегенција. Ова би требало да допринесе развојот да не предизвика проблеми и опасности за човештвото. Стравот од машини кои се надвор од контрола е можеби оправдан со оглед на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Идеите на Илон Маск толку многу му се допаѓаат на директорот на Google, Лери Пејџ, што попрво ќе му ги остави своите милијарди на г. Маск, отколку да ги даде во добротворни цели. Tesla, Space X и Solar City се доволна мотивација за г. Пејџ постхумно да ги остави своите пари за развој на нови […]

Прочитај повеќе

Откако предупреди дека мора што е можно побрзо да направиме одржлива колонија на Марс со милион жители, Илон Маск сега предупредува за опасностите кои доаѓаат од вештачката интелегенција. Oсновачот на SpaceX и директор на Tesla Motors, во интервју на MIT AeroAstro Centennial Symposium, вели дека вештачката интелегенција е најголемата опасност за егзистенција. Имајте во предвид […]

Прочитај повеќе