Секако има поедноставен начин да се снајдете ако треба да стасате од едно на друго место, но Raspberry Pi импресионира со својата флексибилност. Ова решение овозможува презентирање на GPS мапа, иако секако за ова може да се користи и телефон. Користењето на телефон секако е и поедноставно.

Прочитај повеќе

Креирањето на листа за шопинг и не некој преголем предизвик. Секако автоматизирањето на целиот процес е кул. Каналот Tinkernut е посветен на давање на нов живот на стара технологија. Овојпат со помош на Alexa и Raspberry Pi заживува прилично стар принтер.

Прочитај повеќе

Паоло Констанино си направи 8-битен процесор. За креирање и дизајн на процесорот му беа потребни 2 недели. Процесорот е едноставен и може да извршува едноставни задачи. Повеќе за процесорот и детали инструкции за може да пронајдете на Github.

Прочитај повеќе

Скоти Ален е iPhone ентузијаст. На својот YouTube канал Strange Parts, презентира интересни настани од патешествијата во Азија. Сепак, најинтересна приказна е составување на iPhone 6s креиран во целост од делови пронајдени на пазарот за електроника Хуакиангбеи во Шензен.

Прочитај повеќе

Што може да направите со стариот microUSB кабел кој веќе не функционира? Фрлете го! Или ако сте повешти и знаете да лемите може да го искористите за некој од овие примери. Не станува збор за премногу софистицирано прилагодување, но сепак не е лошо да знаете што правите. Ако не сте сигурни, можеби првото решение е […]

Прочитај повеќе

За најлесно сфаќање на основната функционалност на компјутерите, примерот на 4-битен компјутер е одличен начин за објаснување на концептот. WaitingForFriday има едноставен направи-сам пример, заедно со куп корисни насоки и совети. Сите кои се повешти може и самите да го направат овој 4-битен компјутер. Секако, ако го направите ова споделете го со нас!

Прочитај повеќе

Што ако само мал дел од времето кое децата и младите го минуваат во играње на видеоигри, може да се искористи за учење нови вештини? Ова е идејата на матурантот Алберт Гајшак од Карловац, Хрватска. MAKERbuino е „направи сам“ конзола, на која може да се играат ретро игри. Освен играњето корисниците ќе се здобијат вештини како лемење […]

Прочитај повеќе

USB Power Bank е навистина корисен уред кој може да ви помогне кога ќе ви се испразни батеријата на таблет компјутерот или телефонот. Цената на овие уреди и не е превисока, но ако имате слободно време и имате стара батерија од лаптоп, истиот може да си го направите и сами. DoItYourself Gadgets ги има останатите […]

Прочитај повеќе

Интернет е преполн со куп креативни „направи-си-сам“ идеи, но ретки се оние кои се поедноставни и поимпресивни од предлогот на Mrwhosetheboss со чија помош паметен телефон се претвора во проектор за холограм. Се што е потребно за креирањето на „холограмот“ се стара пластична кутија за CD, модифициран gif или видео и сосем малку трпение за […]

Прочитај повеќе

DIY Gamer Kit e рачна конзола од Technology Will Save Us, која како што кажува и самото име – Do It Yourself – треба самите да ја составите. Покрај забавата која ќе ја добиете од составувањето на конзолата, дополнително може да се забавувате креирајќи сопствени видео игри. Склопувањето на конзолата не е лесна работа, составена […]

Прочитај повеќе

Во оваа наезда на преносни компјутери, паметни телефони, таблет компјутери и лаптопи се повеќе напредува и одделот за додатоци, како на пример сталаци, покривки или маски за истите. Иако без сомневање постои повеќе додатна опрема отколку што може да изброиме, сепак најсимпатично делуваат додатоците кои корисниците сами ги изработуваат. Подолу има некои такви „направи си […]

Прочитај повеќе

Bigshot започна да го продава својот DIY (do it yourself) фотоапарат кој треба да ја доближи технологијата до децата за полесно да разберат како функционира техниката, или како што вели креаторот проф. Шри Најар, „децата треба да си ги засукаат ракавите, и во време кога софтверот владее, треба да научат да составуваат хардвер“. „На ова […]

Прочитај повеќе