Војкан Крстевски, Тони Тошевски, Ивана Станковска и Маја Матовска треба да се гордеат со својата игра на табла Cavern Tavern, илустрирана од Михајло Димитриевски – Тхе Мичо. Речиси 2.000 фанови полудеа по играта и ја купија во краудфандинг претподажба на Kickstarter. Aко играта го сруши македонскиот краудфандинг рекорд за само неколку дена, со завршување на кампањата […]

Прочитај повеќе

Newman’s Business акцелераторот стартува кампања на Indiegogo за прибирање на средства за лабораторија за прототип. Кампањата е една од „најробусните“ кои излегуваат од Македонија досега, а за негова реализација се бараат 66.000 долари. Потребата од лабораторија е потребна за стартапите кои се под покровителство на акцелераторот да можат да креираат, но и да ги тестираат […]

Прочитај повеќе

На PayPal му здодеа да ги исплаќа корисниците кои бараат враќање на пари од лоши краудфандинг кампањи. Сервисот од сега нема да ги штити трансакциите за краудфандинг проектите, но и за онлајн коцкарниците и исплатите до владините агенции. Заштитата за краудфандинг е во склад со ризиците, па PayPal не може да биде гарант кој ќе […]

Прочитај повеќе

Во Хрватска има вкупно собрано 1,3 милиони евра од различни краудфандинг платформи, a во Словенија има околу десет пати повеќе, во Србија околу десет пати помалку, вели Хрвоје Хафнер од хрватската платформа Doniralica. За споредба, во Македонија краудфандингот е нов концепт – само од пред месец дена видовме две успешни кампањи за Small Star Empires […]

Прочитај повеќе

Втора успешна Kickstarter кампања на македонските играчи на табла. По Small Star Empires, Cavern Tavern на Final Frontier Games уште побрзо ги собра потребните средства. За успешна краудфандинг кампања беа потребни 18.000 долари, кои беа собрани за два дена. Во моментов над 400 поддржувачи вложија околу 20.000 долари. До крајот на кампањата остануваат уште 28 […]

Прочитај повеќе

Македонската конференција за дигитален маркетинг, AllWeb.mk, започнува со серијал на „meetups” на кои ќе гостуваат реномирани локални и регионални експерти. Првиот настан е закажан за 18-ти април во Јавна Соба Скопје. Темите на кои ќе се зборува се од дигиталните комуникации, маркетинг и бизнис; иако првиот собир, кој е бесплатен и се поканети сите заинтересирани, […]

Прочитај повеќе

Конечно ја добивме и првата македонска кампања која забележа успех на Kickstarter. Small Stars Empires успеа да собере 14.000 aвстралиски долари за да го надмине првиот праг на финансирање. Успехот на играта за табла Small Stars Empires, не треба да ве изненади ако знаевте дека креаторот на играта Милан Тасевски последните 10 месеци беше супер […]

Прочитај повеќе

Само три дена од почетокот на кампањата на Kickstarter, играта на табла Small Star Empires е на пат да биде можеби најуспешниот македонски краудфандинг проект. Играта на Archona Games за три дена успеа да собере скоро 9.000 aвстралиски долари од побараните 14.000, кои, ако продолжи со вакво темпо, ќе ги надмине во преостанатите 27 дена. […]

Прочитај повеќе

Креаторите на првата македонска хорор видеоигра повторно ќе се обидат преку краудфандинг да соберат пари за да ја завршат својата игра. Поучени од претходниот обид, тимот составен од шестмина млади програмери и дизајнери претстави демо со кое ќе може да се тестира играта. Wounded е проект на македонското инди студио Workbench Entertainment, водено од Бојан […]

Прочитај повеќе

Краудфандинг платформата Kickstarter стигна до 100.000 успешно реализирани проекти. Иако за ова беа потребни седум години, во последно време бројот на проекти кои се реализираат е поголем. Платформата за прослава на овој јубилеј на својот блог сподели интересна статистика во 100 точки. Успешните проекти се во 165 категории, а креирани се од 86.101 креатор. Ова […]

Прочитај повеќе

Tри години откако ги објави iOS верзиите, Kickstarter сега jа претстави новата Аndroid апликација која им овозможува на корисниците да откриваат и инвестираат во проекти што им се допаѓаат. Преку апликацијата корисниците можат да најдат краудфандинг проекти, и да добиваат известувања од проектите кои корисникот веќе ги поддржал. Ако судиме според навиките, иако најголем дел […]

Прочитај повеќе

E-Engagement го најави последниот настан кој треба да ја зaокружи нивната активност за 2015 година. Конференцијата ќе се одржи на 12 декември, а на неа ќе се обратат повеќе говорници во Telekom Innovation Center. Конференцијата е поделена во четири тематски дела: е-Гужва, е-Бизнис, е-Опкружување и е-Одговорно општество. Посетителите ќе можат да проследат четиринаесет говори oд […]

Прочитај повеќе