„Зелена SIM“ картичка прави револуција во земјоделството во Индија. Евтината картичка овозможи надминување на еден од најголемите проблеми со кои се среќаваат земјоделците во Индија, а тоа за жал е недоволната писменост на населението. Наместо текстуални пораки, преку картичката се испраќаат гласовни пораки и информации до земјоделците. Освен пораки за временските услови, Агенцијата за земјоделство […]

Прочитај повеќе

Фармери во Британија тестираат беспилотни летала како замена за кучиња чувари! „Не лае, не каса, a нема потреба ниту од храна“, вели Пол Бренан за BBC. Видеото, снимено во близина на Даблин, кое г. Бренан го сподели покажува дека со помош на беспилотно летало може да ги прибира овците, и според него дронот (и операторот) […]

Прочитај повеќе

Земјоделството може да биде далеку попродуктивно ако се искористат купот податоци кои помагаат во производството, вели Agrivi, хрватски стартап за кој отсега е достапен и за македонските земјоделци. Аgrivi е платформа која нуди аналитики за да ја зголеми продуктивноста и заработувачката од одгледувањето на 60 продукти. Покрај поставување на аларми во случај на промена на […]

Прочитај повеќе

Битолската Nova Solutions се враќа од Стокхолм со награда за второ место на натпреварот за апликации на Ericsson. Иако се уште е во рана развојна фаза, нивната идеја за апликација која ќе ви помогне да најдете свежи и локални прехранбени продукти, ги импресионираше Ericcson, потпалувајќи ги надежите дека оваа награда ќе привлече инвеститори кои ќе […]

Прочитај повеќе