Canonical, коj на 22 јули побараа помош од своите корисници и технолошки ентузијасти да се вклучат во кампањата за собирање на 32 милиони долари за Ubuntu Edge, денес има собрано повеќе од 10,3 милиони долари. Сепак и покрај рекордот, кампањата е неуспешна бидејќи им недостизаат 20 милиони долари. Првата позиција во собирање на средства преку […]

Прочитај повеќе

Canonical, компанијата зад Ubuntu, стартува краудфаундинг кампања на Indiegogo со која бара 32 милиони долари за да го направи Ubuntu Edge телефонот. Додека го пишувам текстот, околу 200 корисници донирале 100.000 долари. Кампањата трае 31 ден, што значи дека компанијата мора да собере по 1 милион долари дневно! Во зависност од големината на донацијата, донаторите […]

Прочитај повеќе

Во текот на денешниот ден на официјалниот веб сајт на Ubuntu се појави бројaч кој ни најавува дека нешто ќе се случи за 4 денови, а пораката со која е најавено одбројувањето е „the line where two surfaces meet“. Canonical веќе неколкупати на овој начин најавија неколку новости во врска со Ubuntu, а една од […]

Прочитај повеќе