Над 100 ученици се натпреваруваа во првиот STEM (Science, Technology, Engenieering, Mathemathics) натпревар во Македонија.  Игнатиј Тасевски е победник на натпреварот, второто место го поделија Огнен Цацаноски и Теодор Веселинов, а трет беше Теодосиј Лазревски. Натпреварот се одржа на Факултетот за електротехника и информациски технологии. Во текот на STEM наставата учениците со помош на лего коцки со мотор, […]

Прочитај повеќе

Лего коцките се најверојатно еден од најкул подароците за деца. Со нив, децата можат да вежбаат куп вештини, а додатоците за Lego коцките овозможуваат и дополнителни можности. Понекогаш изгледа дека коцките немаат ограничувања, а некои проекти направени со овој продукт покажуваат зошто Lego се интересни дури и за возрасните. Можностите за градење на куп апарати, од […]

Прочитај повеќе

Flybrix e sтартап од Сан Франциско кој креираше нова кул LEGO играчка. Деловите овозможуваат со неколку LEGO коцки, мотори и центрачна плочка, да се креира потполно функционален дрон. Компанијата има креирано и дополнителен контролер, кој за жал се продава одделно. Дронот е лесен и расклоплив, па наменет е за користење дома, а не во надворешни услови. […]

Прочитај повеќе

Најпознатите коцки за градење во светот, LEGO. наскоро пристигаат и во виртуелниот свет. LEGO Worlds не е првата игра со лего коцките, но овојпат станува за игра која ќе биде директен конкурент на популарната Minecraft, бидејќи со коцките ќе може да се креираат фантастични светови и инфраструктури. Играта е достапна во рана фаза на Steam […]

Прочитај повеќе

Microsoft објави дека го купува Mojang, студиото кое ја креира играта со дитигални лего коцки Minecraft, за неверојатни 2,5 милијарди долари. Minecraft има огромна популарност меѓу гејмерите – 56 милиони копии се продадени за сите платформи – но добар дел од заедницата се и фанови на креаторот Маркус ‘Notch’ Персон, кој често знаеше да ги […]

Прочитај повеќе

Цените на 3Д принтерите се во пад, па некои од нив денес чинат само стотина долари. Но, ако и ова е прескапо, тогаш можете да го следите примерот на Метју Кругер кој состави 3Д принтер речиси исклучиво од лего коцки, пишува CNet. Недостигот на средства да купи вистински Makerbot, го натераа студентот по инженерство, Метју […]

Прочитај повеќе