Јари е птица од фамилијата хорнбил (Hornbill). Живее во најголемиот парк за птици во птици, Jurong Bird Park во Сингапур.  За жал поради рак му беше отстранет голем дел од клунот. Сепак благодарение на 3д-принтерите, Јари има нов клун и може да продолжи да живее нормално.

Прочитај повеќе

Студентите од академијата за 3Д и гејм дизајн М3DS се подготвуваат за својата прва изложба. Изложбата ќе се одржи во Младинскиот културен центар на 4 септември. Засега студентите активно работат на изработка на модели, анимации, игри, околини, карактери. За потребите на изложбата работат и на најголемиот 3Д принт во Македонија досега. Финалната верзија на принтот […]

Прочитај повеќе

Една од технологиите кои најмногу ветуваат последниве десетина години, секако е 3Д-принтањето. Но, како што минуваат годините сè уште не сме забележaле сериозно прифаќање на технологијата во големи проекти. Една од главните причини за ова може да е брзинaта на целиот процес. Џозеф ДеСајмон е хемичар кој се обидува да го надмине овој проблем. Видеото е […]

Прочитај повеќе

Куќичките на морските полжави и школки се постојано изложени на тешки услови. Научниците на MIT успеаја да го реплицираат дизајнот на најцврстата школка. За ова печатењето се прави во различни насоки. Како што може и самите да видете отпечатената плочка е многу поцврста.

Прочитај повеќе

Нова техника на 3Д принтање, развиена во Универзитетот на Нова Каролина, ќе овозможи испританите стврднати копии да станат флексибилни. Како материјал се користи течна легура на галиум и индиум, чија површина по изложувањето на воздух се стврднува, но центарот останува течен. Најголемото достигнување за технологијата ќе биде доколку успее да се изнајде начин за принтање […]

Прочитај повеќе