Во подготовките на Русија за Зимските олимписки игри спаѓа и систем за следење на мобилни и интернет комуникацијата на атлетичарите и публиката, кој, според Guardian, е именуван како „PRISM на стероиди“. Документите до кои дојде весникот, со помош на руските истражувачки новинари Андреј Солдатов и Ирина Бороган, откриваат дека руските безбедносни служби FSB инсталирале телефонски […]

Прочитај повеќе

Microsoft им овозможил пристап на NSA до енкриптирани пораки како дел од контрoверзната операција PRISM, известува Guardian. Податоците повторно доаѓаат од поранешнито аналитичар на CIA, сега во бегство, Едвард Сноуден, и покажуваат соработка помеѓу Microsoft и Агенцијата за национална безбедност (NSA) кога e во прашање прислушување на енкриптираните пораки на клиентите на компанијата. Помеѓу услугите […]

Прочитај повеќе

Иако Франција беше гласна во критиките кон САД за Project PRISM со кој се шпионирале европските институции и граѓани кои користат сервиси сместени во САД, сепак се чини дека и француските власти не се нешто покуси во нарушување на приватноста. Според нов текст од Le Monde, кој се повикува на анонимни извори, француската разузнавачка агенција […]

Прочитај повеќе

Денес во САД се прославува Денот на независноста, 4-ти јули. По тој повод стотици веб сајтови го имааат поставено банерот за четвртиот амандмант кој гарантира слобода на приватност, додека илјадници луѓе ќе учествуваат на уличните протести. Организатор на овој протест е непрофитната организација Fight for the Future во која се приклучени едни од најпопуларните организации […]

Прочитај повеќе

Националната агенција за безбедност и FBI имаат пристап до серверите на девет водечки ИТ компании во САД, пренесува The Washington Post. Оваа тајна програма им овозможува на владините агенции да пристапуваат до аудио и видео четови, фотографии, мејлови и документи за следење на индивидуалци. Името на програмата е PRISM, започната е во 2007 година, а […]

Прочитај повеќе