Bitcoin ја надмина и границата од 8.000 долари. Криптовалутата последниве месеци постојано поставува нови рекорди. Иако со оригиналната замисла требаше да ги замени парите, сепак се чини дека bitcoin ќе биде крипто верзија на злато. Највисокaта цена која ја постигна е 8.285 долари. Дигиталната валута во делови од јануари ја започна годината со цена од […]

Прочитај повеќе

Народната банка на Македонија денеска излезе со соопштение за извршената анализа на дигиталната валута OneCoin, која во последно време е тема на разговор во повеќе македонски Facebook групи и форуми, дури некои лица се претставуваат и како официјални претставници. Главниот бизнис зад OneCoin, според нивниот сајт, е продажба на едукативни материјали за тргување. Корисниците може да купат […]

Прочитај повеќе

Нeoдговорноста на дел од берзите и веб складишта на крипто-валутите можеби ќе бидат причина зошто истите да не бидат разгледувани како сериозно платежно средство. Decentralized Autonomous Organization, или DAO, остана без 3,7 милиони од нивната крипто-валута ether, во вредност од 79 милиони долари. Ether e крипто-валута која е конкурент на bitcoin, и DAO ги користеше […]

Прочитај повеќе

Обновено на 5-ти мај, 2016: Австралијанецот Стив Рајт сепак не успеа целосно да потврди дека баш тој е основачот на крипто-валутата Bitcoin, односно дека тој се крие зад псевдонимот Сатоши Накамото. Иако Г. Рајт вети дека ќе достави повеќе докази, сепак скептицизмот бара големите тврдења да имаат и големи и непобитни докази. Тврдењето на австралијанецот […]

Прочитај повеќе

Луксембург, а со тоа и Европа, ја доби првата државна берза на виртуелната валута биткоин. Властите му доделија лиценца на Bitstamp, кој стана прва лиценцирана берза. Лиценцата е актуелна од 1 јули кога Bitstamp ќе започне со работа. „Ова е за прв пат во индустријата. Влегуваме во нова ера, во која лиценцираните берзи стануваат нов […]

Прочитај повеќе

Забранета или не, дигиталната валута биткоин станува сѐ попопуларна во Србија. Но, законот во Србија не ги препознава крипто-валутите како платежно средство што претставува предизвик за новата српска берза Bitcoin365, која ќе се обиде да го освои глобалниот пазар. „Развивме глобална платформа која ги спојува купувачите и продавачите на биткоини,“ велат Александар Матановиќ и Младен […]

Прочитај повеќе

Bitwalking dollars се нова крипто-валута која ќе ве награди ако пешачите. За разлика од Bitcoin кои се генерира со пресметки, новата крипто-валута се генерира со пешачење, објасни BBC. Креаторите на дигиталната валута, Нисан Бахар и Френки Имбеси, велат дека сакаат да ги мотивираат луѓето да живеат подобро така што ќе ги наградат со виртуелни пари. […]

Прочитај повеќе

Добри вести за сите кои се љубители на децентрализираната крипто-валута – биткоин. Во ноември вредноста на биткоините се искачи на најголемата цена за оваа година – 426 долари, речиси двојно покачување од пред еден месец. Но, поради својата децентрализирана природа, во моментов на пишување на овој текст е 320 долари. Но, тоа што е поважно […]

Прочитај повеќе

Грчката должничка криза и референдумот закажан за 5 јули повторно ја раздвижи вредноста на биткоин. Во моментов вредноста на крипто-валутата е околу 256 долари, односно раст од повеќе од 3 отсто во однос на минатата недела. Според Џошуа Скигала од сервисот за купување на биткоини, Vaultoro, растот се должи на тоа што во изминатите два […]

Прочитај повеќе

Еден биткоин се уште има огромна вредност. Не зборуваме за вредноста од 200-те долари кои ќе ги добиете за еден биткоин, понекогаш повеќе или помалку зависи од постојаната промена; туку за иновативниот систем на крипто-валутата за безбедно и анонимно префрлување пари преку интернет. Иако некои држави веќе ги направија нелегални, вклучувајќи ја и Македонија, бидејќи […]

Прочитај повеќе

Еквадор е првата држава која креира сопствена дигитална валута. Ecuador Sistema de Dinero Electronicо (електронски ситем на валути), започна со регистрација на корисниците во декември, а паричните трансакции ќе започнат овој месец, јави CNBC. „Електронската валута е дизајнирана да биде истовремена и да ја поддржи доларизацијата“, велат претставници на Централната банка на Еквадор. Според законот […]

Прочитај повеќе

Плаќањето и тргувањето со биткоин во Македонија покрај заработка може да ви донесе не само парични казни туку и затворска казна од пет години. „Работење со биткоини во нашата држава ќе се санкционира. Биткоини во основа е шпекулативна валута, што го чини инвестирањето во нив крајно ризично. Во Република Македонија легално средство за плаќање е […]

Прочитај повеќе