Технологијата која денес е достапна може значително да им го олесни животот на луѓето кои поради незгода или од раѓање имаат некој недостаток. Бионичките раце се поблиску до природните раце, но без сомневање наскоро ќе станат и подобри.  Најверојатно ќе се отворат и етички прашања, на пример дали вештачките раце треба да се прават подобри […]

Прочитај повеќе

Еван Бут или Terminal Cornucopia го расклопи апаратот за кафе „Keurig K350/300 2.0 Brewer“ и од деловите создаде бионичка рака. Креирањето на раката траело околу 200 часа, а целиот процес е скусен и презентиран во ова 5 минутно видео. Надвор од кафематот единствени дополнителни делови се лепак и батерија.

Прочитај повеќе

Нова подобрена верзија на бионички раце ќе им помогне на луѓето со ампутирани екстремитети да имаат подобра интеракција со светот. На новата верзија работат два тима едниот од САД, а другиот од Европа, кои сакаат да им овозможат на корисниците да имаат делумен осет на допир со што ќе можат да управуваат со стисокот на […]

Прочитај повеќе

Иноваторот Дин Кејман, креатор на роботска протетичка рака Luke, но и на куп други помошни уреди кои им помагаат на пациентите со најразлични проблеми, во интервју со американската новинарка Кати Корик зборуваше за предизвиците со кои се сретна неговиот тим при креирањето на првата роботска рака. „Наместо да им дадеме метална кука со која неможат […]

Прочитај повеќе

Денис Соренсен е првиот човек кој ја тестира бионичката рака која овозможува да ја почувствува текстурата и формата на објектите кои ги држи. Тестовите се дел од едномесечните испитувања кои ги прави институтот во Рим, за роботската рака креирана од италијански и швајцарски научници. Проектот е дело на Државното политехничко училиште од Лозана, а професорот […]

Прочитај повеќе

Бионичката рака Titan е добитник на годинешната Dyson награда која се доделува на студенти кои студираат дизајн на продукт, индустриски дизајн или инженерски студии, известува Fast Company. Добитниции на наградата се Ник Мекгил, Николас Парота, Елизабет Бити и Николај Владимиров од Универзитетот Пенсилванија. Titan ќе им овозможи на корисниците да креваат 40 фунти или 18 […]

Прочитај повеќе

„Бионичката рака ми го врати животот“ вели Најџел Акланд кој ja изгуби својата рака во незгода при работа пред шест години. И покрај бројните операции, сепак единствено што докторите можеле да му надокнадат е да му стават метална кука наместо рака. Поради ова, како што самиот вели, западнал во тешка емотивна состојба. Среќата му се […]

Прочитај повеќе