Nokia се враќа на светската сцена, но овој пат не како производител на телефони, туку како производел на паметни уреди за подобро здравје. Компанијата е нов сопственик на францускиот Withings кој произведува различни здравствени уреди, паметни часовници, фитнес ленти и други фитнес и медицински помагала. Nokia исплати 192 милиони долари за францускиот стартап и речиси […]

Прочитај повеќе

Само 40 долари вреден харвер ставен во микро-компјутер Raspberry Pi се потребни за да се следат луѓето кои користат преносни уреди за фитнес, и да се научат нивните навики, вели Symantec. Истражувачите предупредуваат дека злонамерниците со малку труд би можеле да ги дознаат во кое време корисниците трчаат и колкаво време поминуваат во трчање и […]

Прочитај повеќе

Преносните компјутери кои насекаде може да ги носиме со нас, како на пример Google Glass или паметни часовници се еволуција на десктоп, лаптоп и таблет компјутерите. Од оваа еволуција може значително да се подобри животниот стил на корисниците бидејќи сега можат да мерат здраствени и фитнес податоци. Во 2013 сообраќајот на фитнес податоци се зголемува […]

Прочитај повеќе