Личен термостат, ова е описот кој најверојатно е најсоодветен за Embr Wave. Станува збор за преносен уред креиран од студенти од MIT. Уредот може да го згрее или да го излади корисникот, а дел од корисниците го опишаа како топла шоља чај. Уредот наликува на алка или на часовник и се носи на зглобот на […]

Прочитај повеќе

Најголемиот производител на електрочни опрема Samsung Electrons, ја претстави новата серија на преносни уреди. Часовници, алки и слушалки се дел и од оваа серија на уреди. GearSport е новиот часовник, GearFit2 Pro новата алка, a Gear Icon X се бежични слушалки. Пазарот на преносни уреди, часовници, алки и слично на почетокот ветуваше многу. Сепак неколку […]

Прочитај повеќе

Развојниот центар на Microsoft во Кембриџ, изработи уред налик на часовник кој во иднина може да им помогне на пациентите со Паркинсон. Прототипот на уредот го изработи директорката на иновативниот центар Хајанг Женг. Нејзината пријателка, уметницата Ема Лотон, ја има оваа болест и со години не црта или пишува. Уредот сега е надвор од концепт фазата и […]

Прочитај повеќе

Еден од најголемите производители на преносни компјутери, Garmin и телездравствената компанија Tactio Health Group, најавија соработка. Ова ќе овозможи уредите на Garmin да се користат како дополнителни уреди кои преку Bluetooth ќе се поврзат со сензорите. Преку куп сензори се следи работата на срцето, пулсот, крвниот притисокот и слично, без воопшто да се наруши она што […]

Прочитај повеќе

Нов материјал кој може да се вметне во облеката е лесен, флексибилен и во иднина можеби ќе ја напојува преносната електроника. Материјалот освен сончева енергија може во електрична да ја трансформира и механичката енергија. Материјалот генерира енергија од сонце или при движење. Оваа енергија е доволна за напојување на телефон или паметен часовник, вели Жон Линг […]

Прочитај повеќе

Презентацијата на Apple Watch наликуваше многу повеќе на презентација на фитнес алка, отколку на паметен часовник. Ова не беше случај со претходната верзија, кога Apple се обидуваше да пронајде куп различни примени за часовникот. Причината за ова можеби е пазарот кој го губи интересот за паметни часовници. Интересот за фитнес додатоци е зголемен, покажува анализата […]

Прочитај повеќе

Apple успеа да испорача 11,6 милиони часовници минатата година, но не успеа да ги надмине Fitbit и Xiaomi кои се поуспешни кога се паметните преносни уреди во прашање. Лани вкупно се испорачани 78 милиони преносни уреди, се вели во извештај на аналитичарите IDC. Она што е можеби и поинтересно е дека три од првите пет […]

Прочитај повеќе

Американската агенција за храна и лекови FDA ќе ги регулира преносните уреди кои се рекламираат дека ќе го подобрат здравјето на корисниците. Станува збор за регулирање на уреди кои се рекламираат како вистински медицински помагала, а не за паметни уреди кои овозможуваат надгледување на состојбата или даваат совети за вежби, вели Medcity News. Поточно регулирани […]

Прочитај повеќе

Од Google Glass до паметни часовници, алки, па и паметни маици… Овие нови преносни уреди моментално се најинтересната технологија на пазарот, но иако не може да им најдеме секојдневна примена, сепак тие се веќе прифатени од разните индустрии. Прва компанија која ги воведе алките за броење на чекорите за своите вработени е BP America. Станува […]

Прочитај повеќе

Само 40 долари вреден харвер ставен во микро-компјутер Raspberry Pi се потребни за да се следат луѓето кои користат преносни уреди за фитнес, и да се научат нивните навики, вели Symantec. Истражувачите предупредуваат дека злонамерниците со малку труд би можеле да ги дознаат во кое време корисниците трчаат и колкаво време поминуваат во трчање и […]

Прочитај повеќе

Apple во октомври ќе ја презентира својата замисла за преносни компјутери, јавуваат извори на Recode. Уредот е дизајниран за да ги собира податоците од HеalthKit и фитнес апликациите и да ги постави на едно место. Компанијата е убедена во успехот на својот преносен уред, бидејќи предвидува продажба на 3 до 5 милиони примероци месечно. Нивниот […]

Прочитај повеќе

Најголемата продавница во светот Amazon додаде дел за преносни комјутери кој е наречен Wearable Technology. Во новиот дел ќе бидат сместени паметните часовници, паметни очила, камери како GoPro, уреди за следење на виталните знаци и фитнес паметни уреди. Иако некои од уредите се достапни веќе неколку години корисниците дури сега започнуваат да ја забележуваат поради […]

Прочитај повеќе