Honeywell International Inc е еден од најголемите производители во аеронаутиката, а компанијата оваа недела лансира нова линија летала. Дронови, аеро-такси, беспилотен транспорт се дел од секторите во кои инвестира Honeywell. Компанијата предвидува дека овој сектор во иднина ќе биде поделен во два сегменти, хардвер и софтвер. Honeywell се пронаоѓа во делот со производство на софтвер, […]

Прочитај повеќе

Воздухопловството на САД за следната година најавува почеток на тестови во кои современи беспилотни летала ќе ги предизвикаат пилотите. Иако има срамежлива најава дека со едното од леталата треба да управува вештачка интелигенција, засега нема подетално известување за изгледот на тестовите. Веројатно во прва фаза едни против други ќе летаат пилоти со и без поддршка […]

Прочитај повеќе

Дубаи ќе се обиде да биде првата држава која ќе овозможува превоз со беспилотни дронови. Тестовите започнуваат оваа недела, а властите велат дека Дубаи ќе биде првиот град што ќе нуди ваков превоз, пренесе Reuters. Леталата со кои ќе се прави транспортот се произведени од германската компанија Volocopter. Станува збор за двосед со 18 пропелери. […]

Прочитај повеќе

Личниот возач Uber, сериозно се обидува да стане и личен пилот. Компанијата го вработи Марк Мур, инженер од NASA, за да им помогне во развој на летачко возило. Во Uber г.Мур доаѓа на позиција Директор на инжинеринг во Uber Elevate, јави TechCrunch. Ниту досега не беше тајна дека Uber сака да креира летала со кои […]

Прочитај повеќе

Уште не започнале со автономните возила, а Uber веќе има план за следните 10 години. Компанијата срамежливо ја најави Elevate, услуга која ќе овозможува превоз на патници со летала. Засега ова е само замисла на Uber. Возилата ќе полетуваат и слетуваат вертикално и ќе се користат за побрз и најверојатно поексклузивен пренос на патници. Она […]

Прочитај повеќе

Веќе две години Google во тајност тестира автономни беспилотни летала кои ќе доставуваат продукти. Но, за разлика од Amazon кој сака да направи курири од беспилотните летала, Google вели дека конечната цел за нивните дронови ќе биде да доставуваат помош до изолираните предели кои се зафатени со природни незгоди. Тимот зад Project Wing е истиот […]

Прочитај повеќе

Неодамна во Вашингтон се одржа годинешната конвенција на Интернационалната асоцијација за беспилотни летала на која беа претставени забавни, но и застрашувачки дронови. Имаше автономни летала кои можат да летаат самостојно цели пет години, некои летала кои се невидливи и секако автономни автомобилчиња кои прескокнуваат препреки висики над 9 метри. Проценките на експертите се дека во […]

Прочитај повеќе

Без разлика дали станува збор за телепортирање, левитација, или било какви други научно-фантастични проекти што може да замислите, Google би го разгледал во својата X лабораторија. Google Glass и автономните возила се дел од проектите излезени од оваа лабораторија, вели Бред Стоун од Bloomberg. Проектите кои припаѓаат во Google X се оние кој се на […]

Прочитај повеќе