Во една од септемвриските колумни на Џон Дворак, познатиот колумнист повлекува интересни паралели за чипуваната иднина на животните и луѓето. Од 2016 година, Велика Британија има воведено закон каде секој сопственик на милениче мора да се заземе за вградување микрочип под кожата на животното. На тој начин, доколку миленичето заталка некаде лесно се овозможуваат услови […]

Прочитај повеќе

Од следниот месец започнува евиденцијата за поодговорно сопственишто, најави Агенцијата за храна и ветеринарство. На домашните миленици ќе им бидат имплементирани трајни чипови по цена од 800 денари за евиденција. Чиповите ќе содржат информации за вакцините кои ги примило животното и податоци за сопственикот. Казната за неевидентирано животно е од 80 евра за физички до […]

Прочитај повеќе