На Балканот започнува да се развива нова, енергична стартап култура, констатира New York Times, во интервју со повеќе основачи на стартапи и акцелератори од регионот. Се чини дека барем за сега главни раздвижувачи во регионот се Србија, Романија и Бугарија и неколку акцелератори финансирани од Европската Унија. Најголема предност на стартапите во регионот се ниските […]

Прочитај повеќе

Соочен со дванаесет судии во Берлин, кои го исчекуваа да пристигне од Скопје по избрзаното патување бидејќи поканата за учество ја добија само пред неколку часа, Кирил Јакимовски знаеше дека мора да биде самоуверен, краток и јасен – „DoxBee е алатка за колаборација на документи со надворешни соработници и за склучување на договори“. Фокусот на […]

Прочитај повеќе

Во потрага по нови јужно-источни европски стартапи, лондонскиот стартап акселератор Seedcamp закажа два мини-настани во Белград на 18-ти мај, и во Хвар на 13 јуни. Настаните се можност за сите локални стартапи да го привлечат вниманието на инвеститорите, и стартап заедницата, и секако да добијат шанса да се натпреваруваат на поголеми натпревари ширум Европа и […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот инвестициски фонд LAUNCHub објави нов повик за регионалните стартапи. Во оваа нова рунда апликации, LAUNCHub, како и Eleven, другиот бугарски стартап акселератор, сака да привлече малку посериозни стартапи во кои ќе инвестира до 200.000 евра. Овие стартапи ќе треба да бидат веќе подготвени да излезат на пазарот или да имаат претходна seed инвестиција. Истовремено […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот акселераторот LAUNCHub – кој инвестираше 30.000 долари во македонскиот стартап Tesseract Games за да ја развијат својата игра со ментори во Бугарија – сега стартува нова рунда апликации за стартапи од регионот. LAUNCHub, иако со седиште во Бугарија, оперира под европскиот фонд JEREMIE и има околу 9 милиони долари на располагање кои треба да […]

Прочитај повеќе