Јавниoт обвинител од Германија кој беше задолжен за скандалот со Netzpolitik.org, Харалд Ранге, е отпуштен од германскиот министер за правда Хеико Мас, јави Deutsche Welle. Г. Ранге е отпуштен бидејќи имало политички влијанија во истрагата за двајца новинари кои се обвинети за велепредавство. Ова е прв случај во повеќе од педесетина година германски новинари да […]

Прочитај повеќе

Луѓето ширум светот веруваат дека Интернетот е моќна алатка која донесе поголема слобода, но добар дел од нив се плашат да бидат искрени онлајн и да си го кажат своето јавно мислење од страв дека ќе бидат таргетирани од властите, открива глобална анкета на BBC направена во 17 земји во кои е присутен британскиот медиум. […]

Прочитај повеќе

Собранието со 61 глас „за“ го изгласа Законот за медиуми чија цел наводно е да стави ред во медиуската сфера, од воведување на уредувачки структури до јавно објавување на инвеститорите и цензура на несоодветната содржина. Но, новиот закон, кој според многу здруженија е контроверзен и направен да се контролираат медиумите, нема да ги опфати „електронските […]

Прочитај повеќе

Законот за медиуми е испратен до Собранието, но наместо еден, подготвени се два нови Закони – едниот за медиуми, а другиот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги. Според министерот за информатичко општество, Иво Ивановски, претходниот нацрт-закон е поделен на два нови по препораките на Советот на Европа, ОБСЕ и Здружението на новинари. Прифатени се и […]

Прочитај повеќе

Наместо цензура за „заштита на здравјето и моралот“, новиот редефиниран Закон за медиуми(.doc) ќе гарантира слобода на медиумите во согласност со Уставот и меѓународното право. Според член 16 од Уставот „Цензурата е забранета“. Членот 4 е најзначајната промена во новиот нацрт-закон кој Властите го изработија по критиките и предлозите од македонските медиуми и меѓународната заедница. Поголема промена која е важна […]

Прочитај повеќе