Откако Независната партија и Лево-зелената партија не успеаа да состават влада, претседателот на Исланд истата можност ќе ѝ ја понуди и на Партијата на пиратите. Мандатот е во рацете на Бригита Јонсдотир која ќе се обиде да креира влада. Партијата на пиратите се залага за директна демократија, поголема транспарентност, одговорност, бесплатно здравство и поголема заштита на […]

Прочитај повеќе

Пиратската партија има поддршка од речиси половина од гласачите на Исланд, и доколку се одржат избори денес ќе имаат мнозинство во парламентот. Ова станува реална можност по оставката на премиерот Зигмунд Давид Гунлаугсон откако беше обелоденето во Panama Papers дека има тајна компанија. Откритието доведе до протести на кои над 20.000 граѓани побараа негова оставка […]

Прочитај повеќе

Фотографот Остин Ман ја тестирашe камерата на новиот iPhone 6 Plus. Тестот е направен со споредба на двете камери на iPhone 6 и iPhone 5S една покрај друга, снимањето е направено во различни услови од приквечерина до забавено снимање, a двата телефони се фиксирани на статив кој овозможува исти услови. Новата камера на iPhone не […]

Прочитај повеќе

Ладното време, евтината и чиста електрична енергија од хидро и геотермални извори го прави Исланд совршено место за рудниците за дигиталната валута биткоин. „Рудниците“ се заштитени со безбедносна капија, стакло отпорно на куршуми и четири безбедносни точки пред да влезете во главната хала во која стотина комјутери постојано собираат крипто-монети. Oд 21-те милиони биткоини кои […]

Прочитај повеќе

Пиратската партија на Исланд на вчерашните избори освои 5,1 oтсто од гласовите со што си обезбеди место во тамошниот парламент. Пиратската партија е основана во 2006-та година во Шведска, а потоа се отворија и ограноци и во други земји. Својот најголем успех го имаше во 2009-та година кога освои две места во Европскиот парламент. Нивните […]

Прочитај повеќе

Контроверзниот торент сајт ја замени наставката .se во .is, демонстрирајќи дека конечно се преселија од Шведска, каде основачите се кривично гонети за оштетување на авторски права, во Исланд, каде велат дека ќе бидат помирни и подалеку од рацете на анти-пиратските лобисти. Според TorrentFreak, пиратскиот сајт сега ќе биде достапен „без опасност од суспендирање на доменот“. […]

Прочитај повеќе