TypingDNA е технологија која со помош на вештачка интелигенција го препознава начинот на пишувањето на тастатура на корисниците и со ова го потврдува идентитетот на корисникот. Технологијата е алтернативно решение на постоечката двојната авторизација и треба да го поедностави потврдувањето на идентитетот за корисниците. Дополнително авторизацијата на овој начин е и поевтина од стандардната авторизација […]

Прочитај повеќе

Една од најголемите комании за сметководство, Deloitte е цел на сајбер напад. Податоците на корисниците, помеѓу кои имејл адреси и содржина на електронската пошта се пробиени. Компанијата има претставништво и во Македонија, но според објавените податоци цел на нападот се клиенти од САД. Делоит обезбедува ревизија, даночно советување и совети за сајбер безбедноста на некои од најголемите […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа најавува физички клучеви за авторизација. Со клучевите компанијата ќе овозможи двојна авторизација на корисниците. Вообичаено двојна авторизација се остварува преку SMS пораки или преку апликација на паметен телефон. Ова е поевтино и подостапно решение за корисниците, но според Facebook, методот има недостатоци. Поради ова друштената мрежа веќе овозможува регистрирање на физички USB […]

Прочитај повеќе

Стотици корисници на Skype јавуваат дека од август започнале да добиваат спам пораки од своите контакти. Пробиените профили не биле заштитени со двојна авторизација, иако според сѐ требало да бидат, јавува The Verge. Компромитираните профили потоа се користат за испраќање на пораки кои водат до сајтови со малициозна содржина. Најголем дел од спам линковите личат […]

Прочитај повеќе

Новата алатка која Facebook ја презентираше на конференцијата F8 ќе дозволи на сите развивачи преку да креираат едноставни веб-страници за логирање преку Facebook профилите. Безбедноста на овие страници е поголема бидејќи овозможува двојна авторизација, односно правата е телефонскиот број на корисникот, а втората е кодот кој ќе му биде испратен. Девелоперите ќе добијат пристап и […]

Прочитај повеќе

Бројот на украдени профили на Steam е во постојан пораст, а последните бројки покажуваат дека станува збор за кражба на 77.000 профили месечно. Проблемот е од толкави размери што Valve, сопственикот на платформата за игри, беше принуден конечно да понуди двојна авторизација, преку потврди преку телефон. Она што можеби е најинтересно е дека најголем дел […]

Прочитај повеќе

Twitter започна тестирање на сервис кој ќе ја зголеми безбедноста на корисниците. Новиот систем ќе ја намали опасноста од неавторизирани логирања, бидејќи ќе бара двојна верификација. Решението е во финална фаза на тестирање, а наскоро ќе им биде достапно за сите корисници, вели The Wired. Начинот на кој ќе се оствари ова речиси идентичен со […]

Прочитај повеќе