Стивен Хокин, Илон Маск, но и куп други научници и иноватори предупредуваат од опасностите на вештачката интелегенција, која во иднина би можела да биде опасна и за човештвото. Сепак не сите гледаат исто на оваа опасност. На пример креаторот на Linux, Линус Торвалд, се изнасмеја на вакво мислење, нарекувајќи го идиотско. „Ќе дојдеме до вештачка […]

Прочитај повеќе

Оваа недела ќе се одржи првата конвенција под покровителство на Обединетите нации, на која ќе се говори за роботите со автономна функција „уби“ која овозможува роботите самите да селектираат и да напаѓаат мети без потреба од човечка интервенција. Средбата ќе се oдржи во склоп на конвенцијата на Обединетите нации за Certain Conventional Weapons. Дел од […]

Прочитај повеќе

Истражувачите од Универзитетот Корнел од САД работат на систем кој на роботите ќе им овозможи помош да одберат оптимална траекторија за движење или поместување на предметите без да избодат некого, известува TechCrunch. Корисниците ќе може да го корегитаат или тренираат роботот за побезбедно движење, а помошта ќе биде потребна за роботот да научи дека остри […]

Прочитај повеќе