Последните 3 години Google потроши над 30 милијарди долари на подoбрување и креирање на нова интернет инфраструктира. Компанијата не запира и за подобра услуга ќе продолжат со развојот. Компанијата објави дека ќе додадат 3 нови подводни кабли со кој облакот на Google ќе биде достапен во пет нови региони. Најпрво, во првите три месеци на […]

Прочитај повеќе

Project AirGig е технологија која ветува дека ќе овозможи супербрз интернет насекаде. Идејата доаѓа од еден од најголемите оператори во САД, AT&T. Најверојатно најважно, проектот е евтин и ќе ја користи сегашната електрична инфраструктура. Идејата за користење на електрична инсталација не е нова, но планот на AT&T е поинаков. Наместо сообраќајот да биде низ каблите, […]

Прочитај повеќе

Google и пет партнери во 2014 година инвестираа 300 милиони долари во подводен кабел со брзина од 60 терабити во секунда (60 милиони Mbsp) со должина од 9.000 километри. Конечно денес овој систем е оперативен. Кабелскиот систем е наречен Faster и го спојува Орегон со две точки во Јапонија, Чиба и Мие. Капацитетот на кабелот […]

Прочитај повеќе

Македонија е помеѓу последните држави во Европа, но сепак во горната третина на светско ниво, кога е во прашање квалитетот на телекомуникациската мрежа, покажува анализата на Меѓународната телекомуникациска унија (ITU), при Обединетите Нации. Добра (и очигледна) вест е дека бројот на семејства кој имаат пристап до интернет е значително поголем во однос на 2010, иако […]

Прочитај повеќе

Познат е и треттиот град во кој Google го воведува супер брзиот интернет. По Oстин, Тексас и Канзас Сити, од оваа недела е познато и дека супербрз интернет, 100 пати побрз од широкопојасниот интернет со можност да пренесе HD телевизија, ќе биде достапен и во Прово, Јута, во САД. Откако ќе биде завршена мрежата, Прово […]

Прочитај повеќе