Project Fi ја откри амбицијата на Google да биде оператор преку кој ќе тече и мобилната комуникација. Google веќе го нуди Fiber, кој е супербрз широкопојасен интернет што се доставува во некои градови во САД, и сега компанијата ќе се обиде да го реплицира тоа и со мобилна мрежа. Засега таа комуникација ќе оди преку […]

Прочитај повеќе

Google Fiber нема да наплаќа пиринг (peering), ниту ќе имплементира „брзи линии“, објави компанијата на својот блог. Во постот Google работи на техники со кои ќе го минимизира баферирањето. „Бидејќи знаеме како да стримаме видео и да прелистуваме без напор, ја дизајниравме нашата мрежа за да се минимизира бафирањето“, објаснува компанијата. Компанијата објавува и дека […]

Прочитај повеќе

Google работи на следната генерација на интернет конекција која ќе биде 1.000 пати побрза од таа што е достапна во моментов за корисниците. „По еден гигабит, ќе имаме 10 гигабита. Па компанијата веќе работи на 10 гигабити“ изјави Патрик Пичет од Google, на конверенцијата Goldman Sachs Technology and Internet во Сан Франциско. „Поголемата брзина ќе […]

Прочитај повеќе

Познат е и треттиот град во кој Google го воведува супер брзиот интернет. По Oстин, Тексас и Канзас Сити, од оваа недела е познато и дека супербрз интернет, 100 пати побрз од широкопојасниот интернет со можност да пренесе HD телевизија, ќе биде достапен и во Прово, Јута, во САД. Откако ќе биде завршена мрежата, Прово […]

Прочитај повеќе