Македонскиот стартап Разговор.мк е единствен стартап од регионот кој стана дел од првата програма за одржливост на водечкиот балтички акселераторот Startup Wise Guys. Потенцијалот за развој и општественото влијание на платформата беа пресудни за добиената инвестиција. Разговор.мк е платформа која на своите корисници им помага да го негуваат своето ментално здравје преку брз, едноставен и […]

Прочитај повеќе

Seavus организира програма за технички стартапи кои се во рана фаза од развојот. Програмата трае осум недели, и во секоја недела ќе биде разгледувано различно прашање. Ограничувањето е дека сепак Seavus бара технички стартапи за оваа програма. Програмата нуди интензивен развој на идејата; тренинг и менторство; меѓународни ментори кои ќе се вклучат во програмата; пристап до seed-фондови; простор […]

Прочитај повеќе

Во Македонија е тешко да се започне стартап. Но, ако имате добра идеја не треба да одите далеку, само преку границите во Бугарија, каде ќе добиете шанса да направите нешто кул. Toa му успеа на Excubitor, играта за која Tesseract доби 30.000 евра инвестиција со кои ја направија првата македонска игра која се продава на […]

Прочитај повеќе

Launchub најави нов конкурс за стартапи кој ќе трае до 23 март. Тимовите кои ќе бидат дел од Long Weekend Selection, кој е закажан за мај во Љубљана. #Startups in #SEE @LAUNCHub is selecting for out next Long Weekend 9 #LW9! Check the details on our blog and apply http://t.co/bM3jM3B72c — LAUNCHub (@LAUNCHub) February 25, […]

Прочитај повеќе

Започнува и третата Start програма на раниот стартап акселератор SuperFounders Skopje. Програмата, која започнува следната недела ќе има нов формат со повеќе меѓународни собири, барем три презентации пред интернационални инвеститори за најдобрите стартапи, и ментори со искуство од Techstars, Pioneers, Seedcamp. Пријавувањето е до петокот, 17-ти октомври. Стартапите кои ќе бидат прифатени ќе имаат посебни […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот стартап акцелератор LAUNCHub го отвори седмиот круг на пријавување на стартапи кои можат да го „направат следниот голем чекор“. Почетните инвестиции се вредни 200.000 евра., заедно со можност за менторство која ја нуди акселераторот. Овојпат LAUNCHub е во потрага по стартапи кои креираат алатки за девелопери, уреди за Интернет на нештата, здравствена индустрија, биткоини, […]

Прочитај повеќе

Дури единаесет српски стартапи се добитници на 760.000 евра од бугарскиот стартап акцелератор Eleven досега, јавува Startit. Станува збор за 11 компании кој вкупно имат 45 вработени, поточно 17 основачи и 28 вработени. Според Дилијан Димов, претставник на бугарскиот акселератор Eleven, кој има европска пари (12 мил, евра) наменети за инвестирање во ИТ сцената во […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот акселератор Eleven отвори нова, шеста рунда на апликации од стартапи. Покрај стандардната програма за стартапи во рана фаза во кои ќе се инвестираат 25.000 евра во замена за 8% од компанијата, стартува и експериментална Eleven 100 програма за напредни стартапи во кои ќе бидат инвестирани 100.000 евра. Овие пари се наменети за стартапи кои […]

Прочитај повеќе

Македонските и балканските програмери можат да бидат креативни и конкурентни на европскиот пазар на мобилни апликации, вели Лаури Анталенен, ко-основачот на единствениот европски акселератор за гејминг стартапи – GameFounder. Проблемот, вели Лаури, е што треба да се има познавање во маркетингот и бизнисот за да се пласира стартапот. Во гејминг индустријата, и општо на мобилните […]

Прочитај повеќе