Global Game Jam е најголемиот интернационален настан за креирање на дигитални игри кој се одржува еднаш годишно и тоа истовремено на голем број локации низ целиот свет во вид на 48-­часовен маратон. Како дел од International Game Developers Association (IGDA) неговата цел е да ги обедини сите кои креираат или имаат желба да креираат игри […]

Прочитај повеќе

„Најдобар патоказ за иднината е да погледнете во заедниците кои прифаќаат брзи, Дарвинови експерименти. Претприемачите се експериментатори (а инвеститорите ги финансираат овие експерименти). Експериментите ни помагаат да се снајдемe во лавиринтот на стартапи и да пронајдеме бизнис модели кои функционираат“. Ова е поентата на блогот на инвеститорот Крис Диксон, но интересно се однесува повеќе на […]

Прочитај повеќе

GG.mk ги претстави Total War: Atilla и Fable Legends, кои се две игри во кои приказната не е линеарна, туку одлуките е во рацете на играчите – вие одлучувате дали ќе бидете добри или лоши. Nosgoth е „уште една магионичарска игра“ која беше рецензирана, заедно со Sunless Sea, иако можеби најимпресивна игра што беше претставена […]

Прочитај повеќе

Индустријата за видео игри ќе порасне од 68 милијарди долари во 2013 година на 96 милијарди долари во 2018-та, предвидува DFC Intelligence. Порастот е пооптимистичка бројка од претходно предвидената, пред се поради одличната продажба на PlayStation 4 и Xbox One, но и дел од игрите како излегоа во 2013 и докажаа дека гејмерите не се […]

Прочитај повеќе