Seavus акцелераторот, поддржан од страна на Фондот за иновации и технолошки развој, денес официјално го отвори повикот за сите иновативно технолошки ориентирани стартапи, повикувајќи ги да аплицираат за менторска и финансиска поддршка. Повикот е отворен со 5 јуни 2019 година. По завршување на рокот за пријавување, ќе стартува првата фаза од акцелераторката програма која е […]

Прочитај повеќе

Сем Алтман од Y Combinator е заинтересиран за развој на blockchain што ќе може да им помогне на луѓето да инвестираат во стартапи. „Нѐ интересира како компании како Y Combinator, може да користат blockchain да го демократизираат инвестирањето. Треба да пронајдеме начин за ова“, вели Сем Алтман, на Disrupt SF. Еден од начините на кој ова […]

Прочитај повеќе

Data Pitch е нов европски стартап акцелератор, дел од Horizon 2020. Акцелераторот треба да ги спои компаниите кои имаат куп податоци, со стартапите кои сакаат да ги искористат истите. Европската Унија за оваа намена ќе инвестира 7.1 милиони евра за следните три години, јави TechCrunch. Најголем дел од овие средства, 4.8 милиони евра ќе одат директно во […]

Прочитај повеќе

Американско-хрватско-македонското паметно капаче за гориво, Fueloyal, оди во Њујорк. Стартапот ќе биде дел од првата генерација на „интернет на нештата“- уреди акцелерирани во престижниот Techstars. Двајца од основачите на компанијата следните три месеци се во Њујорк. Програмата завршува со „Demo Day“ и претставување пред тим од инвеститори. „Влеговме во Techstars на нивна покана и разговори […]

Прочитај повеќе

NewMan’s Got Talent е нова програма на NewMan’s акцелераторот со којa ќе се обидат да им помогнат на работодавачите да најдат работници, а на студентите да дојдат до стипендии за студирање. Студентите кои се заинтересирани за стипендирање ќе треба да се пријават во акцелераторот, по што ќе се одржат неколку обуки и тестови. Ова треба да […]

Прочитај повеќе

Newman’s Business акцелераторот стартува кампања на Indiegogo за прибирање на средства за лабораторија за прототип. Кампањата е една од „најробусните“ кои излегуваат од Македонија досега, а за негова реализација се бараат 66.000 долари. Потребата од лабораторија е потребна за стартапите кои се под покровителство на акцелераторот да можат да креираат, но и да ги тестираат […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Вилу беше одличен раскажувач што ми направи да заборавам на времето, кога заѕвони телефонот потсетувајќи ме дека треба да одам во Garage48 Hub за нивната Saturday’s Tech Fair + Waffles вечер. Беше навистина кул […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот акцелератор Eleven се враќа со нова инвестициска рунда, но и со мали промени. Eleven сега ќе инвестира во помалку стартапи, но ќе инвестира повеќе време и пари во стартапите кои ќе ги вклучи во своите програми. Макасималната инвестиција во стартапи е зголемена од 200.000 на 1 милион евра, а во следните неколку години се […]

Прочитај повеќе

NewMan’s Business акцелераторот од април ќе закупи канцеларија во coworking просторот на WeWork во Сан Франциско преку која сакаат да ги промовираат македонските и регионални стартапи кои се дел од нивната програма. Планот е во текот на една година, почнувајќи од есен, да се пратат две групи по четири регионални стартапи во Калифорнија, каде што […]

Прочитај повеќе

HUB Skopjе e нов заеднички работен простор кој стартапите и претприемачите ќе можат да го изнајмат за да го развиваат својот нов иновативен проект. Hub-от нуди пристап до интернет и сала за состаноци, но и менторство и пристап до бизнис настани на кои може да се запознаат други претприемачи и инвеститори. Hub Skopje е основан […]

Прочитај повеќе

Evernote започнува програма во која тимовите избрани од Evernote DevCup ќе поминат еден месец во седиштето на Evernote во Калифорнија, и со помош на менторите од Evernote, заедно ќе работат на реализирање на своите идеи. Овој DevCup, односно хакатон, почнувајќи од денес до јуни ќе се одржи во 11 градови плус Силициумската долина. Шест финалисти […]

Прочитај повеќе