Јари е птица од фамилијата хорнбил (Hornbill). Живее во најголемиот парк за птици во птици, Jurong Bird Park во Сингапур.  За жал поради рак му беше отстранет голем дел од клунот. Сепак благодарение на 3д-принтерите, Јари има нов клун и може да продолжи да живее нормално.

Прочитај повеќе

Либерти Колинс е родена со ретка состојба, билатерална микрофталмија. Од самото раѓање едно од очите на Либерти беше 40% помало од другото. Поради ова, од најрана возраст морала да користи простетичко помагало. Нејзиниот татко, Двајт Колинс, по неколку непријатни искуства се одлучи самиот, со помош на YouTube видеа да га направи најдоброто око за Либерти. […]

Прочитај повеќе

Напредокот на технологијата и 3д-принтерите ја поместија границата кога се во прашање вештачките екстремитети. Сепак вистински корисна протетика, која може делумно да ги замени рацете или нозете не може да се замисли без роботика. За жал, ваквите софистицирани протези достигаат цени и до  100.000 US долари. Момо Сатон има десет години, а користи протеза од […]

Прочитај повеќе

Пет години откако ги изгуби и двете раце во несреќа, Џејсон Когер сега може да си ја гушне ќерка си благодарение на протетечките раце кои ги контролира со iPhone апликација. i-Limb, дизајнирани од британската Touch Bionics, содржат мотори на сите пет прсти за да овозможат 24 разновидни движења и зафати. Некои од тие зафати за […]

Прочитај повеќе