Европската Унија најави отварање на безбедносен центар за борба против сајберкриминалот. Центарот ќе биде сместен во Хаг, покрај Еуропол, полициската единица која работи во рамките на Унијата. „Ќе ги донесеменајпаметните еврoпски умови во полето на сајберкриминалот.“, најави евро-комесарката за внатрешни работи Сесил Малмстром. „Како што дигиталната економијата напредува со забрзано темпо, така и сајберкриминалот станува […]

Прочитај повеќе

Интернет активистите Anonymous објавија „тајни документи“ украдени од Единицата против сајберкриминал на италијанската полиција. Anonymous вели дека ги добиле фајлови, кои наводно „тежат“ околу 8 GB, од анонимен извор кој ги украл од серверите на Centro Nazionale Anticrimine Informatico per la Protezione delle Infrastrutture Critiche (CNAIPIC). Меѓу потадоците има доверливи фајлови со информации за истраги, […]

Прочитај повеќе