Играњето на стратешки видео игри ве прави попаметни, велат истражувачите од Универзитетот Queen Mary и College London. Најновото истражување повторно тврди дека постои врска помеѓу играњето и подобрувањето на когнитивната приспособливост кај гејмерите. Со оглед на тоа дека една од дефинициите на интелегенцијата е „Способност за учење или разбирање и снаоѓање во нови ситуации“, резултатите […]

Прочитај повеќе

Нови истражувања направени од Georgia Tech покажуваат дека игрите наменети за „тренинг“ на интелегенцијата можеби и не ве прават попаметни. Групата научници кои експериментираa, сега се враќаат на старото тврдење дека учесниците во истражувањето стануваат повешти во игрите, но нивниот IQ не се менува. Авторите на истражувањето велат за New Yorker дека овие вежби продуцираат […]

Прочитај повеќе