Иако веб порталите и блоговите постојат повеќе од дваесет години, македонските власти сè уште се мачат да ги дефинираат за да ги вметнат во Законот за медиуми. Но, можеби веќе не е прашање што се овие сајтови, туку дали воопшто треба да се регулираат? Новинари, уредници и експерти за медиуми се собраа на средба организирана […]

Прочитај повеќе

Неодамна беше донесен Законот за аудиовизуелни медиумски услуги кој за среќа не ги опфати порталите и интернет телевизиите во првичниот предложен опсег. Законот во голем дел опфаќа усогласување со Директивата на Европската Унија за аудиовизуелни медиумски услуги, но во дел е осврнат на иден развој и следните чекори во телевизијата како „видео по барање“ (on […]

Прочитај повеќе

Собранието со 61 глас „за“ го изгласа Законот за медиуми чија цел наводно е да стави ред во медиуската сфера, од воведување на уредувачки структури до јавно објавување на инвеститорите и цензура на несоодветната содржина. Но, новиот закон, кој според многу здруженија е контроверзен и направен да се контролираат медиумите, нема да ги опфати „електронските […]

Прочитај повеќе

Законот за медиуми е испратен до Собранието, но наместо еден, подготвени се два нови Закони – едниот за медиуми, а другиот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги. Според министерот за информатичко општество, Иво Ивановски, претходниот нацрт-закон е поделен на два нови по препораките на Советот на Европа, ОБСЕ и Здружението на новинари. Прифатени се и […]

Прочитај повеќе

Наместо цензура за „заштита на здравјето и моралот“, новиот редефиниран Закон за медиуми(.doc) ќе гарантира слобода на медиумите во согласност со Уставот и меѓународното право. Според член 16 од Уставот „Цензурата е забранета“. Членот 4 е најзначајната промена во новиот нацрт-закон кој Властите го изработија по критиките и предлозите од македонските медиуми и меѓународната заедница. Поголема промена која е важна […]

Прочитај повеќе

Новиот текст на Законот за медиуми од вечерва повторно ќе биде достапен за разгледување и коментирање. Според Министерот Иво Ивановски vо новиот текст се направени низа промени за „допрецизирање и појаснување на дефинициите“. Тоа што е најзначајна промена е што во новиот предлог-закон извршена е променет на членот 4 кој сега вклучува „Слободата на медиумите […]

Прочитај повеќе

Се подготвуваше зад затворени врати, и сега новиот нацрт на Законот за медиуми и аудиовизуелни услуги се појави и пред нас – граѓаните за да го разгледаме. Законот предвидува доста промени и обврски во структурата на медиумите. Според властите овој закон ќе ги отргне новинарите од влијанието на сопствениците, ќе добиеме потранспарентни медиуми и независно […]

Прочитај повеќе