Организаторите на првата годишна македонска Конференција за е-трговија, која ќе се одржи на 26-ти октомври во хотел Мериот во Скопје, ја објавија финалната програма. Агендата е составена од поздравни обраќања, главни говори, панел дискусии и неколку изненадувања за учесниците, а ќе биде реализирана од страна на триесетина говорници од 9 држави. Покрај локалните учесници и […]

Прочитај повеќе

Во организација на Асоцијацијата за е-Трговија на Македонија (АЕТМ) на 26-ти октомври, 2018-та година во хотел Marriott во Скопје ќе се одржи првата годишна конференција за е-трговија на која повеќе од 20-тина домашни и интернационални експерти ќе ги споделат и разменат своите искуства и знаењa. На првата конференција за е-трговија, која е под наслов “е-Трговија: е-Иднината […]

Прочитај повеќе

Icebox е екстензија за Google Chrome која може да ви го спаси новчаникот во периодот кој доаѓа. Почнуваќи со викендот кој измина, започнува периодот на новогодишни пропусти. Поради бројките 20% или 30 % поевтино, често купуваме производи кои и не ни се баш потребни. Токму ова е идејата зад Iceblock. Екстензијата ги менува „buy“ копчињата […]

Прочитај повеќе

Дали партнерството со Google и гласовниот асистент ќе успее да му помогне на Walmart да се врати како најголема продавница? Компанијата до неодамна беше лидер во продажбата, но промената на нaвиките на купувачите ги смести зад Amazon. Соработката на овие два гиганти можеби најдобро ја покажува заканата која ја чувствуваат од Amazon. За Google освен […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Нина Ангеловска, ко-основач на најпознатиот сајт за е-трговија во Македонија, Grouper.mk, a која од неодамна е и доктор на науки на Економскиот факултет во Скопје.) Раст на вредноста на остварени трансакции преку персонален комјутер, но само 19,3% од 72% интернет корисници нарачале/купиле стоки или услуги на интернет во 2015 година. […]

Прочитај повеќе

Според веста објавена од страна на телевизија Алфа, купувањето на интернет во Македонија има раст од 20% во споредба со минатата година. Телевизијата, во својот прилог појаснува и дека од 75.000 пратки на месечно ниво, 33.000 нарачки се преку кинескиот сајт AliExpress.com. AliExpress.com е сајт за трговија на мало лансиран во 2010 година на кинескиот […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Јовица Беловски, основач на сервисот за групно купување Kupinapopust.mk) Иако според официјалните извештаи на Народна банка на Република Македонија (НБРМ) и Државниот завод за статистика во поглед на издадени платежни картички и нивна употреба за купување преку интернет, за периодот од 2010 до 2015 година електронската трговија во Македонија бележи […]

Прочитај повеќе

Се предвидуваат ригорозни казни од 2.000 до 4.000 евра за е-трговците кои нема да го враќаат произвидите од незадоволните купувачи. Купувачите ќе имаат период од 14 дена да ја вратат купената роба од која се незадоволни, а трговецот мора да му ги врати парите за производот заедно со парите кои ги потрошил за транспорт, јави […]

Прочитај повеќе

Иако во светот има околу 1,5 милијарди паметни телефони, сепак кога станува збор за купување преку интернет, таблет компјутерите се прв избор на корисниците, покажува анализата на Adobe и eMarketer. Во 2013 година, oколу 15 отсто од продажбите преку интернет ќе бидат преку преносни уреди. Од ова околу 65 отсто отпаѓа на таблет компјутерите, а […]

Прочитај повеќе

Сервисот за онлајн плаќање PayPal ја излиста Србија меѓу земјите чии корисници можат да отворат своја е-сметка. Преку оваа сметка српските корисници можат да отворат бизнис или индивидуална сметка, и првата година ќе можат да купуваат добра онлајн, а потоа ќе можат и да продаваат, т.е. наплаќаат. Сè уште нема поддршка за српскиот јазик. Македонија […]

Прочитај повеќе