Софтверот за обработка на податоци од сателити направен од хрватскиот стартап Amphinicy Technologies е 20 пати побрз од сличен софтвер на американската вселенска агенција NASА. Стартапот од неодамна доби неповратна инвестиција од Европската комисија која го оцени стартапот за најдобар во вселенската категорија. Софтверот не само што е првиот во регионот кој добива средства од […]

Прочитај повеќе

Google ќе престане да користи WebKit како рендеринг енџин за својот прелистувач Chrome. Google вели дека иако WebKit e моќен енџин, сепак нивниот Chromium користи различен „мулти-платформска архитектура“ од другите прелистувачи, и затоа ја зголемува „комплексноста“ при иновација на Chrome. Како замена ќе користи свој енџин Blink со кој Google вели дека ќе успее да […]

Прочитај повеќе