Околу 3,2 милијарди луѓе се поврзале на интернет во 2015-та година, се вели во новиот извештај од Обединетите Нации, поточно од нивниот оддел International Telecommunication Union (ITU). Светската популација брои 7,2 милијарди луѓе, што значи дека скоро половина светот е веќе онлајн, од кои 2 милијарди се од земјите во развој, но само 89 милиони […]

Прочитај повеќе

Бројот на интернет корисници во светот за прв пат ја надмина бројката од 3 милијарди, јави агенцијата при Обединетите Нации – Меѓународна телекомуникациска унија (ITU) во извештајот за ноември 2014 година. За жал 90 отсто од неповрзаните корисници доаѓаат од најсиромашните држави и региони на кои можеби Интернет им е и најмногу потребен, без разлика […]

Прочитај повеќе

Интернетот ширум светот е забавен поради најголемиот сајбер напад во историјата. Нападите се одмазничкa DDoS борба помеѓу организација која се бори против спам пораките и хостинг компанија. Пет национални агенции против сајбер криминал отворија истрага за инцидентот, вели BBC. Нападот е предизивкан откако Spamhaus, непрофитна организација која им помага на имејл провајдерите во чистење на […]

Прочитај повеќе