Основачот на Tesla и Space X смета дека луѓето во иднина би требало да бидат киборзи. Ако помисливте на вештачки раце или подобар вид, ова не е првата работа која ја говори г. Маск. Неговиот план треба на луѓето да им овозможува директна комуникација со машините. „Во иднина најверојатно ќе бидеме сведоци на поблизок спој […]

Прочитај повеќе

Војската на САД има намера своите војници да ги направи првите киборзи кои ќе бидат поврзани со компјутери, јави Guardian. Иако може да се каже дека повеќето од нас кои сме постојано со технологија во рака сме киборзи; сепак новиот проект на DARPA, Neural Engineering System Design, делува малку посериозно бидејќи целта им да креираат […]

Прочитај повеќе

Последен тренд меѓу биохакерите е инсталирањето на LED диоди под кожа, кои ќе бидат своевидна имитација на осветлувањето кое го прават животните во природата. Новите модифицирани чипови се наводно безбедни за инсталирање во луѓе, што им дава можност на биохакерите да ја постигнат својата цел – да се претворат во идните луѓе, своевидни киборзи. Имплантот […]

Прочитај повеќе

Сите сме киборзи! Без разлика што делови од машини не ни се вградени во органите, паметните телефони, неорганска кожа која не заштитува и текст наместо глас прави да бидеме поповрзани со технологијата од порано, вели Verge. Дека полека стануваме зависни од машините најдобро се покажува во работата на тим на „биохакери“ кој работи на замена […]

Прочитај повеќе

До 2045 година луѓето повеќе нема да бидат најразвиен вид на Земјата туку машините, предвидува авторот на The Artificial Intelligence Revolution, Луис Дел Монте во интервју за Business Insider. „Денес не постои законска обврска за тоа колку може да бидат паметни машините, колку интерконектирани можат да бидат. Доколку ова продолжи, погледајте го експоненцијалниот тренд. Ќе […]

Прочитај повеќе

Британецот Нил Харбисон е првиот човек кој во својот пасош е сликан со дополнителна опрема закачена на главата која, како што вели, „ги продолжува нашите можности, нашето знаење и перцепција за реалноста“. Г. Харбисон е уметник сместен во Барселона, но и далтонист кој го гледа светот само во нијанси на сиво. Таканаречениот „eyeborg“ уред му […]

Прочитај повеќе

Група лондонски активисти за онлајн приватност со име Stop the Cyborgs вели дека уредите со проширена реалност, како Google Glass, ќе креираат свет во кој приватноста нема да биде можна. Групата веќе направи постери со кои ги предупредува луѓето за наводните опасности од носење на наочарите на Google, пишува BBC. Групата има изработено и постери […]

Прочитај повеќе